Vítězem soutěže mladý farmář roku 2021 ČR je Erich Vodňanský

Sdílejte článek
Vítězem soutěže mladý farmář roku 2021 ČR je Erich Vodňanský

Vítězem soutěže mladý farmář roku 2021 ČR, který bude 9. prosince 2021 reprezentovat Českou republiku v celoevropské soutěži mladých farmářů European Congress of Young Farmers, se stal člen ASZ Litoměřice Erich Vodňanský.

Národní kolo této evropské soutěže, jejímž partnerem je i Asociace soukromého zemědělství ČR, zaštituje již podruhé europoslankyně Michaela Šojdrová, která se dlouhodobě zajímá o situaci rodinných farem v EU. Dle jejích slov „výjimečná rodinná farma Vodňanský spojuje zemědělskou výrobu s péčí o krajinu a stará se o historické dědictví,“ což dokládá i následující výčet jejich aktivit.

Po pádu komunismu dostal Erichův dědeček statek v restituci. Jednalo se však o ruiny a postupně tedy začal s jeho obnovou. Přestože Erich ve Vídni studoval úplně jiný obor (práva a ekonomii), ke statku ho to vždycky táhlo a rozhodl se proto po svém dědečkovi statek převzít a pokračovat v rodinné tradici. Hospodaří v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko v severních Čechách. Kromě rodiny mají čtyři stálé zaměstnance. Na 10 ha pěstují chmel, přičemž část produkce prodávají malým a soukromým pivovarům. Dále pěstují polní plodiny jako je pšenice, žito, řepka či ječmen. Mimo jiné také množí jetel nachový a hořčici a na travních druhově bohatých pastvinách pasou masný skot. Zkrátka se drží jejich hesla: zdravá příroda, pestrá krajina, živá půda. Jsme moc rádi za takový zodpovědný přístup a skvělou reprezentaci soukromých zemědělců a vítězi tímto blahopřejeme.

Přečteno: 1 637x
Katalog farem