Jednání Rady ASZ ČR po roce a půl opět naživo

Veronika JenikovskáVeronika Jenikovská
Sdílejte článek

Rada ASZ ČR se opět sešla po rok a půl dlouhé pauze způsobené protiepidemickými opatřeními v prezenční formě v polovině listopadu v Humpolci. Osobní setkání zástupců regionálních organizací a členských spolků bylo už velmi potřebné, protože sebelépe zorganizované on-line jednání nemůže nahradit setkání kolegů sedláků, které už všem velmi chybělo. Přesto, že v době mezi dvěma schůzemi Rady ASZ ČR proběhla dvakrát Valná hromada, měli zástupci členů z celé republiky k projednání řadu důležitých a aktuálních témat.

První část jednání po zprávě předsedy ASZ ČR, který shrnul aktivity Předsednictva a hlavní kanceláře od poslední valné hromady, byla věnována diskusi se zástupci politických stran, které se aktuálně podílejí na přípravě nové vlády. Radim Sršeň (STAN) a Radek Holomčík (Piráti) jasně deklarovali, že nová vláda bude dodržovat koaliční smlouvu a že budou dodrženy závazky v rámci resortu zemědělství a rozvoje venkova. Právě v této oblasti byla podle slov zástupců pětikoalice velmi dobrá shoda. Je však otázkou, zda se nové vládě ještě podaří zasáhnout do finalizace Strategického plánu Společné zemědělské politiky EU a zásadně změnit aktuální nastavení. To je totiž nyní základním předpokladem pro strukturální proměnu českého zemědělství, která je více než nutná.

Další blok jednání byl věnován vysoce aktuální a palčivé tématice povolování a využívání pesticidů, a to i v souvislosti s evropskou strategií Green Deal a z ní vyplývajících omezení v používání prostředků na ochranu rostlin. Zástupci ÚKZÚZ Pavel Minář a Miroslav Florián podrobně vysvětlili, jak funguje celý povolovací proces účinných látek a jaká je v něm role tohoto úřadu. Na to navázala detailní přednáška o výskytu pesticidů v prostředí, kterým se v rámci své vědecké činnosti zabývá Jakub Hofman z Masarykovy univerzity. 

V závěru prvního dne pak byla členům Rady představena činnost Obchodního a hospodářského družstva Kolín, které již nyní sdružuje řadu členů Asociace zejména z Polabí. I těm ostatním může přinášet řadu ekonomických výhod a pomoci tak nastartovat obchodní činnost v rámci naší organizace. Tím byla zahájena i vnitřní debata, která probíhala zejména celý druhý den schůze, kdy se široce probíralo zejména další směřování ASZ ČR a její ukotvení v současné zemědělské realitě. Rada se tak zabývala zejména nedávno představeným konceptem podpory rodinných farem, který bude v dalších měsících předmětem konkrétního projednávání na všech členských úrovních Asociace. Pro další práci na tomto konceptu byla také založena pracovní skupina, do které budou přizváni kromě členů ASZ také externí odborníci na ekonomiku, právo a další související obory.

Přečteno: 817x
Katalog farem