Radní Středočeského kraje na dvou farmách v Čelině

Veronika JenikovskáVeronika Jenikovská
Sdílejte článek

Jednou ze současných aktivit Asociace je intenzívní komunikace s krajskými zastupiteli, a to jak přímo s hejtmany, tak s radními, kteří mají na starosti oblast zemědělství a souvisejících agend. Kromě jednání, která proběhla již ve všech krajích mezi zastupiteli a předsedy regionálních ASZ, postupně organizujeme také setkání přímo na farmách, kde se mohou hejtmani a radní dozvědět o životě na rodinných farmách přímo z první ruky – a často to je pro ně první setkání s poněkud odlišnou realitou, než která je jim prezentována zástupci ostatních zemědělských organizací…

Začátkem listopadu proběhla podobná akce také v malé vesničce nedaleko Slapské přehrady - Čelině, kde má ASZ Příbram hned dvě členské farmy, které dokázaly velmi efektivně zprostředkovat radní pro zemědělství Janě Skopalíkové pozitivní i negativní stránky každodenního fungování statku. První zastávkou byl Vaněčkův statek, kde se Hanka Hrubá společně se svým synem Lukášem a dalšími členy rodiny věnuje zhruba na 50 hektarech půdy chovu masných ovcí. Odbyt dotáhla k naprosté dokonalosti a maso tak putuje přes faremní bourárnu přímo k zákazníkům, kteří zároveň často využívají obchod s regionálními produkty a farmářskými potřebami přímo na statku.

Vedlejší Statek Adámek, kde hospodaří rodina Židových na původně zámeckém statku, 300 hektarech půdy a dalších 145 ha lesa, má své hlavní zaměření na chov masného skotu. I zde vsadili na přidanou hodnotu vlastní produkce a maso nechávají zrát a bourají ve vlastní zpracovně, s přímým odbytem. Jako doplnění činností a přivýdělek hlavně v letní sezóně provozuje rodina v přilehlé budově původního zámeckého pivovaru také agroturistické apartmány.

Vzhledem k tomu, jak rozlehlý a rozmanitý je Středočeský kraj, tak jedna návštěva rozhodně nestačí a na polovinu května je naplánována celodenní cesta po farmách také se středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou, kterou budeme naopak směřovat do intenzívnějších oblastí.

Přečteno: 1 058x
Katalog farem