Zeleninu či ovoce pěstuje polovina Čechů. Kvůli úspoře peněz to většinou nedělají

Novinky.cz
Sdílejte článek
Zeleninu či ovoce pěstuje polovina Čechů. Kvůli úspoře peněz to většinou nedělají

Vlastní rajčata, okurky, brambory, jahody či třeba bylinky pěstuje zhruba polovina českých domácností.

Ze speciálního výzkumu Potraviny 2021, který v létě provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR, vyplývá, že 49 procent lidí získává vlastní potraviny ze zahrádky.

Šest procent pak zkouší pěstovat nejrůznější plodiny pro obohacení svého jídelníčku v bytě nebo na balkoně.

Hrozny na mošt i burčák

Z průzkumu také vyplynulo, že téměř tři pětiny lidí doma rovněž aspoň občas zavařují a přibližně třetina rodin si někdy doma peče vlastní chleba. „Polovina lidí v sezoně pravidelně, tj. alespoň jednou měsíčně, pracuje na zahradě nebo zahrádce, 29 procent chodí sbírat houby, lesní plody nebo byliny a 19 procent se věnuje chovu domácích užitkových zvířat,“ píše se v závěru studie CVVM.

Pěstujeme i bylinky, je fajn je mít po ruce při vaření.

Michaela z Řevnic

„Na zahrádce pěstujeme především rajčata a jahody, kvůli dětem. Hlavně u rajčat se jejich chuť nedá s kupovanými vůbec srovnat. Taky pěstujeme bylinky, je fajn je mít čerstvé po ruce při vaření. Manžel také pěstuje révu a vedle moštu pro děti z ní dělá vynikající burčák,“ pochvaluje si čtyřicetiletá Michaela z Řevnic. „Chtěli jsme i vlastní vajíčka, tak jsme si letos na jaře pořídili sedm slepic. Občas dáme vejce i sousedům,“ dodává nadšená samozásobitelka.

Produkci vlastních potravin, jako jsou ovoce, zelenina, maso či vejce, se Češi podle průzkumu CVVM věnují nejčastěji z důvodu, že získají vlastní čerstvé potraviny (26 %). Na druhém místě to je pro ně koníček (19 %), a teprve až potom, že tím uspoří peníze (17 %).

Ekonomický význam pěstování však kvůli prudce zdražujícím cenám prakticky v současné době roste. Na další místo dotazovaní nejčastěji řadili, že takto získají vlastní biopotraviny (14 %).

V nedávné anketě serveru Novinky.cz, které se zúčastnilo přes 5500 lidí, odpovědělo na otázku, zda pěstují vlastní ovoce nebo zeleninu, 68,5 procenta čtenářů. To, že to nedělají ani to neplánují, sdělilo 16,7 procenta lidí, nově by s tím ale chtělo začít 14,8 procenta účastníků ankety. Množství vyprodukovaného ovoce či zeleniny v rodinách u řady plodin dlouhodobě převyšuje komerční produkci.

Jen pro představu, třeba v roce 2015 domácnosti podle odhadů Českého statistického úřadu vypěstovaly téměř 6,4 tisíce tun jahod (zatímco zemědělské firmy „jen“ 3,3 tisíce tun), osm tisíc tun mrkve, devět tisíc tun okurek nakládaček či 14 tisíc tun rajčat. Zemědělci sklidili ve stejném roce 5,5 tisíce tun rajčat, 14 tisíc tun okurek nakládaček a 23,5 tisíce tun mrkve.

Na stolech domácností se ocitlo i zhruba 225 tun domácích ředkviček či 834 tun vlastního česneku. Zemědělské firmy pro srovnání česneku vyprodukovaly 795 tun.

Češi také ze svých soukromých jabloní ročně podle počasí a úrody sklidí zhruba kolem 80 až 100 tisíc tun jablek. Malopěstitelé zahrádkáři měli podle statistiků v roce 2015 na svých pozemcích i téměř milion stromů třešní, 4,6 milionu keřů rybízu a 1,2 milionu keřů angreštu.

Autor: Jakub SvobodaPrávo

Přečteno: 563x