Bez dotací zdraží potraviny koncernů, otevře se tím ale větší prostor pro místní výrobce

iRozhlas.cz
Sdílejte článek
Bez dotací zdraží potraviny koncernů, otevře se tím ale větší prostor pro místní výrobce

Nebylo by divu, kdyby se část politicky informovaných zákazníků při svých předvánočních návštěvách supermarketů zamyslela nad tím, jaký osud čeká v příštích letech Agrofert a další velké zemědělsko-potravinářské koncerny. Regály v obchodech, které kontrolují trh s potravinami, totiž skoro bez výjimky naplňují výrobky velkých firem.

Nejčastější jsou skutečně potraviny holdingu ze svěřenských fondů Andreje Babiše (ANO), které nabízejí máslo, sýry, mléko, jogurty, pečivo, salámy, drůbež, vepřové. Existují samozřejmě i další velkovýrobci, kteří jako jediní dokážou zavážet obchody s velkým obratem.

Zákazník může být spokojen, protože potravin je dost, navíc odpovídají jedné z pěti nejnižších cenových úrovní v Evropské unii. Dnes, v časech zdražovaní, zajišťují rozsáhlé zásoby ve skladech koncernů, že právě tuzemské ceny potravin rostou ve srovnání s okolními zeměmi nejpomaleji. Hojnost vánočního stolu zajišťují zemědělsko-potravinářské holdingy mimo jiné i díky tomu, že jsou největšími příjemci eurodotací, každý z nich ročně v objemu desítek a stovek milionů korun.

Politicky informovaný návštěvník supermarketů si však přirozeně uvědomí, že idyla laciných a snadno dostupných potravin může brzo skončit. Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) totiž napsala do koaliční smlouvy, že přestane koncerny dotovat.

Bez dotací koncernům potraviny zdraží

Může k tomu využít pravidla, které nově schválil Evropský parlament a podle kterého má jeden zemědělský či potravinářský podnik nárok na maximálně dva a půl milionu korun ročně.

Ve skutečnosti může koncern typu Agrofertu dostat o dost víc, protože kromě základní sazby za obhospodařovanou půdu může žádat o příplatky za ekologické hospodaření či na platy svých zaměstnanců. Přesto je dost pravděpodobné, že jejich dotace by poklesly víc než o polovinu. V těchto dnech se tedy rozhoduje, jestli se Fialovi lidé ke zmíněnému kroku odváží.

Předem není nic jistého, protože minulá vláda sepsala návrh dotační strategie, podle níž velké podniky o nic nepřijdou. Dokument se musí odevzdat ještě do konce roku, a tak současnému ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) nezbývá, než ho Bruselu poslat s poznámkou, že ho během ledna ještě upraví.

Jurečkův očekávaný nástupce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se už dal slyšet, že omezení dotací pro velké firmy nefandí. Už v nejbližších týdnech se tedy ukáže, jak nová vláda plní sliby.

Bude to velké rozhodnutí. Bez dotací koncernům potraviny zdraží, tím se však otevře prostor pro místní výrobce, kteří nabízejí přírodě bližší potraviny. Jejich provozy jsou navíc šetrnější ke krajině i hospodářským zvířatům. Konkurenci dostanou i supermarkety zvláště posílením trhů, venkovských obchodů a prodeje ze dvora. Vánoce budou dražší, o tom není sporu, ale zase se jejich atmosféra přiblíží tradiční betlémské idyle.

Autor: Petr Houb

Přečteno: 537x