Dotační kyvadlo se vychýlilo k velkým podnikům, vrátíme jej zpět, řekl ministr

Seznam Zprávy
Sdílejte článek
Dotační kyvadlo se vychýlilo k velkým podnikům, vrátíme jej zpět, řekl ministr

Vláda Petra Fialy je ode dneška kompletní. Svého úřadu se se zpožděním ujal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Jmenování Nekuly ministrem oddálil jeho pozitivní test na covid-19. Ministerstvo tak dočasně vedl ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka.

„Zemědělství, to jsou dějiny,“ řekl po Nekulově jmenování prezident Miloš Zeman. „A zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla před 200 lety a předtím byla jen řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii. A vztah k půdě, jakkoliv byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí. A byli to právě rolníci nebo sedláci se svojí pověstnou tvrdohlavostí, kteří byli páteří českého národa, jako ostatně i mnoha jiných národů.“

Zeman dodal, že „i když někdy, jako v bitvě u Chlumce, byli poraženi, dokázali se vzchopit a páteří národa zůstali. Prosím, abyste si uvědomil, že neřídíte pouhý úsek národního hospodářství, ale řídíte odvětví, které formovalo historii českého národa.“

Nový ministr Nekula dorazil před 13. hodinou za premiérem na své nové pracoviště. (Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy)

Nekula na ministerstvo nastupuje z pozice starosty jihomoravské obce Těšetice na Znojemsku. Dříve uvedl, že na funkci rezignuje, chce být neuvolněným místostarostou. Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice.

„Zaměříme se na podporu malých a středních podnikatelů v oblasti zemědělství, ale s přihlédnutím ke specifikům České republiky. Dotační kyvadlo se v předcházejícím období vychýlilo směrem k velkým podnikům a nyní ho budeme vracet do rovnovážné polohy, nechceme ho zase vychýlit k opačnému extrému. Je to soubor různých opatření, která do sebe zapadají,“ řekl ve čtvrt na dvě odpoledne nový ministr po jmenování Zemanem i Fialou.

Fiala dnes po Nekulově jmenování řekl, že je rád, že je vláda kompletní. „Zemědělství je důležitý resort, jak jste sám nyní připomenul,“ obrátil se na prezidenta. „Ovlivňuje i to, v jakém prostředí žijeme, jak hospodaříme s vodou, jaké je životní prostředí, ve kterém vychováváme naše děti. Před ministrem stojí řada úkolů, některé jsou velmi aktuální. V těchto dnech bude rozhodovat o tom, jak bude vypadat struktura zemědělské politiky na dalších sedm let, což není malý úkol.“

Odpoledne premiér uvedl nového ministra do úřadu. „Pan Nekula je člověk, který zemědělství rozumí, věnuje se mu dlouhou dobu, má zkušenosti z ministerstva zemědělství, ale i zkušenosti z komunální politiky. Má všechny předpoklady, aby dobře zvládl tento nejednoduchý resort,“ řekl Fiala.

Jeho prioritami pro následující čtyři roky budou nové zemědělské technologie, ochrana vody a půdy, omezení aplikace hnojiv a postřiků nebo podpora malých a středních zemědělců.

K lesnictví Nekula řekl: „Chceme, aby lesy nebyly fabrikou na dřevo, ale abychom se v této oblasti více věnovali dlouhodobějšímu rozvoji nejen Lesů ČR, ale i celé této oblasti. V nejbližších dnech je potřeba rozhodnout ve věci nového strategického plánu společné zemědělské politiky. Tato jednání se povedou dnes i zítra.“

„Mezi technologie, které by se měly objevit na českých polích, můžeme zařadit satelitní snímkování, satelitní navigace, drony či senzory v půdě. To nám umožní hnojit a stříkat pouze tam, kde je to skutečně potřeba, aby nedocházelo k plošné aplikaci hnojiv a postřiků,“ řekl loni v prosinci poté, co lidovci oznámili jeho nominaci na post ministra.

Věnovat se chce také novému strategickému plánu společné zemědělské politiky. „Je nutné navrátit dotační kyvadlo, které se vychýlilo směrem k velkým podnikům, do rovnovážné polohy, abychom více a cíleněji podporovali malé a střední zemědělské podnikatele, mladé a začínající zemědělce a také ekologické zemědělství,“ doplnil.

Do Nekulova nástupu ministerstvo vedl Marian Jurečka, který v křesle ministra zemědělství seděl už ve vládě Bohuslava Sobotky. Jurečka chvíli po převzetí úřadu odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy.

Přečteno: 959x