Kecy a politika: Partyzáni Aleny Schillerové a vládní trable

Reflex
Sdílejte článek
Kecy a politika: Partyzáni Aleny Schillerové a vládní trable

Příběh s předáváním moci se chýlí ke konci. Prezident republiky včera jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu. Dnes předloží Petr Fiala programové prohlášení vlády sociálním partnerům a pak o definitivním znění bude jednat vládní koalice. Příští středu (12. ledna) začne konečně Poslanecká sněmovna hlasovat o důvěře vládě. To, co se Andreji Babišovi podařilo za devět měsíců, mohla by tentokrát Fialova vláda stihnout už za tři měsíce od sněmovních voleb.

V novém podcastu Kecy a politika se autoři věnují charakteristikám jednotlivých ministrů a glosují problémy, s nimiž se na ministerstvech setkávají. Podle našich informací je nejsložitější situace na ministerstvu financí. Zbyněk Stanjura se zde musí potýkat s dědictvím své předchůdkyně Aleny Schillerové. To je minimálně dvojí.

Jednak se ukazuje, že obrovský schodek státního rozpočtu nebude původně plánovaných 377 miliard, ale možná o dalších čtyřicet miliard korun více, což se oficiálně dozvíme ve čtvrtek šestého ledna. Dodejme, že v roce 2019 byl deficit státního rozpočtu právě oněch čtyřicet miliard korun, což se i tehdy zdálo mnoho.

Nového ministra financí však ještě trápí jedna věc, která je v úřednické terminologii označována slovem systemizace. Všichni blízcí spolupracovníci Andreje Babiše a Aleny Schillerové se na financích zakopali ve svých pozicích a odvolávají se na zákon o státní službě. Někteří lidé z ministerstva tvrdí, že v budově v pražské Letenské ulici vznikla partyzánská skupina Aleny Schillerové, která chce za svá práva bojovat do posledního dechu. Nejde přitom o to, bezdůvodně odvolávat odborný aparát. Jde jen o to, aby odešlo deset patnáct lidí spojených s předchozími ministry financí Babišem a Schillerovou. I to patří k pokojnému předávání moci.

Autoři podcastu Kecy a politika pravidelně zařazují rubriku Poslední rána Andreje Babiše. Chtějí tak popsat rozhodnutí, jež udělala Babišova vláda krátce před volbami, a hlavně po nich. Už v minulém podcastu představili tzv. Strategický plán do roku 2027, který přijala vláda až pár týdnů po volbách. Týká se rozdělování zemědělských dotací a dramatickým způsobem zvýhodňuje velké agrokombináty v čele s Agrofertem. Resort pod vedením Zdeňka Nekuly dnes tento plán, podle něhož se měly přerozdělovat desítky miliard korun, předělává. Sám ministr o tom v deníku HN říká: „Dotační kyvadlo se v předcházejícím období vychýlilo k velkým podnikům. Teď ho budeme vracet do rovnovážné podoby.“

Ve čtvrtečním Reflexu o tom předseda Asociace soukromých zemědělců Jaroslav Šebek řekl: „Současný návrh je šikovně přichystanou lstí, jak ještě více přidat peníze úzké skupině největších agroholdingů a současně, aby menší zemědělci získali z těchto nových nástrojů nejméně.“

Tentokrát byla rubrika Keců a politiky s názvem Poslední rána věnována odvolání šéfa Lesů České republiky a současně ředitele Vojenských lesů a statků. Důvodem byla netransparentní směna desítek tisíc hektarů lesnických pozemků mezi oběma subjekty. Smlouva se má nyní revidovat.

Až bude za pár dní zveřejněno programové prohlášení vlády, budeme moci odpovědět na klíčovou otázku: chce Fialova vláda jen vylepšovat Babišův režim, nebo ho chce změnit?

Autor: Bohumil Pečinka

Podcast si můžete poslechnout zde: 

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/111049/kecy-a-politika-partyzani-aleny-schillerove-a-vladni-trable.html

 

Přečteno: 610x