Dopis středně velkého zemědělského podniku předsedům koaličních stran

Sdílejte článek
Dopis středně velkého zemědělského podniku předsedům koaličních stran

„V protestujících budete sotva hledat své voliče, kteří Vás vyhoupli do vládních křesel,“ uvádí v dopise adresovaném předsedům koaličních stran jako reakci na jednání Agrární komory k plánovaným demonstracím zemědělský podnik z Vysočiny o velikosti zhruba 2000 hektarů, nečlen ASZ ČR.   

 Vážená paní předsedkyně a Vážení pánové předsedové koaličních stran, 

dostal se mi do rukou e-mail Agrární komory, kterým organizuje demonstrace za podporu „agrobaronů".

S naší rodinnou farmou patřím k těm, kteří k Vám vzhlíží, že dojde k razantní úpravě Strategického plánu SZP. To, jak se staví Agrární komora (AK) a Zemědělský svaz (ZS) k podpoře „agrobaronů", a jak to ještě veřejně deklarují níže, je zcela nehorázné (míněno, že dojde k rozdrobení držby půdy menším podnikatelům v zemědělství). Jsem přesvědčen, že v protestujících budete sotva hledat své voliče, kteří Vás vyhoupli do vládních křesel. Naopak pokud razantně nezasáhnete, můžete velkou část venkovského elektorátu zradit a ztratit. Očekává se od Vás změna, kterou jste nám tak slibovali, a Vy tuto příležitost nyní máte.  

Předsedu lidovců záměrně vynechávám, jelikož se mi dostaly indicie, že je v této věci pod lobbistickým tlakem a dle mého názoru deklarované sliby před volbami již není schopen naplnit.   

Mohu jen říci, že podobné lobbistické skupiny („agrobaroni") si vyjednali během covidové pandemie podporu cca 4 mld. jako mimořádné kolo dotací na podporu soběstačnosti, což je strašně nebezpečný pojem v této době. Aby toto mohly čerpat i velké podniky, musela se kvůli tomu vyřídit výjimka Evropské komise a rychle se na tuto podporu přesouvaly prostředky. Je to až nehorázné, jak tyto organizace, které se vydávají za zástupce zemědělské veřejnosti, si mylně myslí, že jejich členové stojí za nimi. Musí jen plnit pokyny svých hlavních chlebodárců, a když Vy chcete začít plnit volební program, za který jste byli zvoleni, tak chtějí začít demonstrovat. Posledních 10 let byli zvyklí, co si nadiktovali, to měli. Teď přece nemůže někdo přijít a změnit něco, na čem tak usilovně několik měsíců pracovali s panem Babišem a ministrem Tomanem. Bohužel zasáhla vyšší moc a prezident Zeman je neudržel u moci.  

Pokyny AK a ZS, kolik lidí má vyjet na demonstrace, bez ohledu na to, aby tito lidé věděli, za co demonstrují, mi připomínají první máj za bolševika, i když jsem ho pořádně nezažil. Zdůrazňuji, že AK a ZS nepředložily doposud žádné číselné vyjádření dopadů, co se stane, a ani takový dopad zveřejnit nechtějí, jen vykřikují, že když nám na to sáhnete, tak my budeme demonstrovat. 

Vážená dámo a Vážení pánové,

nepodléhejte prosím tlaku těchto skupin, jejichž nohsledy jsou AK a ZS a prosím, naplňte Vaše sliby z volební kampaně. Nechceme být znovu zklamaní z toho, že deklarovaná změna se nekoná. Máte to nyní ve svých rukou, jak se Vám bude odpovídat na otázku, že jste pro nás, malé a střední podniky na venkově, tuto změnu udělat mohli, ale neudělali?

Děkuji Vám předem za Váš čas a věřím ve vítězství zdravého rozumu a změny.

PS: Jedna poznámka na závěr: Přestože nejsem zcela ztotožněn s programem Pirátské strany, jel jsem k volbám do Ústeckého kraje cca 200 km s celou rodinou pomoci Ivanu Bartošovi v boji proti tak těžkému soupeři pomocí preferenčních hlasů. To, co udělal Ivan Bartoš, je odvaha, které si cením. Jinak by můj hlas asi měla druhá vládní koalice. Prosím, prokažte všichni stejnou odvahu a prosazujte program, za který jste byli zvoleni.   

Přečteno: 2 001x
Katalog farem