Předseda pozemkového fondu na předsednictvu Asociace

Sdílejte článek

Na březnové zasedání Předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR přijal pozvání předseda výkonného výboru Pozemkového fondu ČR Ing. Pavel Brandl. Témat k jednání, které bylo velmi konstruktivní a věcné, bylo vzhledem k nevyřešeným problémům s restitucemi, pozemkovými úpravami nebo například převodům předkupních práv v rámci programu PUZČ, opravdu mnoho.

Hlavním bodem, o kterém chtěli členové předsednictva ASZ ČR s předsedou PF ČR Brandlem jednat, byl věcný záměr novely zákona č.95/1999 Sb. o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby. V této novele, kterou předkládá ministerstvo zemědělství, je navrženo několik významných změn, které by měly pomoci dořešit některé dlouhodobé problémy zemědělců. Společný názor předsedy Pozemkového fondu ČR a vedení ASZ ČR panoval v tom, že současný zákon přináší mnoho problémů a umožňuje celou řadu nejasných výkladů. Nový návrh proto musí být komplexní také vzhledem k další navazující legislativě. Velmi se v této souvislosti diskutovalo o mechanismu zařazování jednotlivých pozemků jednotlivými regionálními pracovišti PF ČR do nabídky k odprodeji. Často se v praxi stává, že do nabídky jsou regionálními pracovišti PF souběžně zařazeny jen pozemky s velmi rozdílnou výměrou a nájemce tak defacto ztrácí výhodu přednostního odkupu pro oněch 70% výměry a o pozemky přichází. Tento limit (70%) tak již ztratily svůj význam a novelou by měly být vypuštěny.

Naopak například maximální hranici 500 ha pro nákup státních pozemků ASZ jednoznačně požaduje ponechat. Stejný názor zde vyjádřil i předseda Fondu Brandl.

Předsednictvo ASZ ČR také již delší dobu upozorňuje na nedořešený problém při převodu splátek a předkupních práv v případě převodu farmy na nabyvatele v rámci Předčasného ukončení zemědělské činnosti. Také tento návrh by měl být ošetřen v rámci vládní novely zákona o prodeji státní půdy.

Členové předsednictva ASZ dále navrhli jednat o zrušení předkupních práv pro stát k pozemkům, které již byly prodány do soukromých rukou a jsou zcela zaplaceny. Návrh je podle vyjádření předsedy Fondu ze strany kupujícího naprosto legitimní, ale diskuse k této otázce je z hlediska státu možná jen tehdy, pokud takový vlastník nedluží Fondu za jiné pozemky nebo například dosud plně nesplatil kupní cenu za stavby ve správě PF.

Předseda Brandl v rámci jednání s ASZ také informoval o dalších postupech pozemkového fondu v případě schválení návrhu na majetkové vyrovnání státu s církvemi. Další diskuse probíhala k mechanismům výběrových řízení na pronájem státních pozemků. Podle předsedy ASZ Stanislava Němce je nepřijatelný například stav, pokud stávající nájemce, který hospodařil na státní půdě, ale nikdy nezaplatil za pronájem dostane od pozemkový fondu novou smlouvu navzdory existujícím výhodnějším nabídkám. Šéf pozemkového fondu uvedl, že v minulosti byl problém se zjišťováním, co je v majetku PF skutečně pronajaté. Nyní je však již instalován počítačový systém, který toto řeší. Pokud takový nájemce nedoplatí zpětně veškerý nájem, Fond s ním další smlouvu neuzavře. Další diskuse probíhala k pozemkovým úpravám a problematice náhradních pozemků a dalším otázkám s pronájmem státní půdy.

Asociace soukromého zemědělství ČR také požaduje, aby byla v co nekratší době ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem svolána pracovní skupina "Půda", která si dala za cíl řešit mnohem širší otázky, než je hospodaření na státní půdě, ale která se od svého ustavení na podzim loňského roku v podstatě ještě nesešla.

Ing. Veronika Kutilová, odborná referentka ASZ ČR
Ing.Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 150x
Katalog farem