Katastrální mapy jdou na web

Sdílejte článek
Katastrální mapy jdou na web

Máte na domě hypotéku? Byla na něj uvalena exekuce? Je památkově chráněn? Cokoliv z toho může bez potíží kdokoliv zjistit několika kliknutími myší. Na webu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) budou během příštího týdne bezplatně zpřístupněny katastrální mapy celé České republiky. Nový vyhledávací systém výrazně zjednoduší přístup k detailním údajům o nemovitostech a potažmo i jejich majitelích.

Například o pražské Katedrále sv. Víta, vedené pod parcelním číslem čtyři v katastru Hradčany, lze zjistit i to, že na chrám je podána "žaloba na určení vlastnického práva". Ta souvisí s letitým sporem státu a církve o tuto památku.

V systému, který web poskytoval původně, bylo nutné k vyhledávání znát alespoň číslo popisné nemovitosti nebo číslo katastrálního území. Nyní se stačí proklikat ke konkrétnímu domu či pozemku skrz obrázkové detailní mapy České republiky, což je mnohem přehlednější.

K dispozici jsou i ortofota - fotografie území z výšky, do nichž jsou zakresleny hranice pozemků a jejich čísla. Novinkou jsou i informace o památkové ochraně nebo omezeních vlastnického práva.

Ostrá verze bude dostupná na http://nahlizenidokn.cuzk.cz, testovací režim začal už 3. března. Textové vyhledávání všech katastrálních údajů bude k dispozici i přes mobilní telefon.

Mapy, které budou na webu zveřejněny během příštího týdne, nejsou plně digitalizované - nebo alespoň ne všechny.

Jde, jak uvádí zeměměřičský a katastrální úřad, o "orientační mapy parcel", o jakési rastry. "Plně digitalizovány jsou zatím katastrální mapy šestatřiceti procent českého území," říká Jaroslav Gall z úřadu.

Podrobná data nejsou v mapách, ale ve druhé, "vyhledávací" části nového systému. Ten chrání soukromí jen tím, že neumožňuje hledat podle jména majitele parcely či domu nebo jeho adresy.

Hledání v systému je jinak snadné, vylepšit by jej měla ještě konečná digitalizace katastrálních map, která má být hotová do roku 2015.

Digitalizace by mohla zajistit rovněž rychlejší aktualizaci úřední databáze: momentální mapové rastry se základními údaji jsou podle Galla aktualizovány jednou za čtrnáct dní.

Zájem o katastrální informace on-line je rok od roku větší. V roce 2004, kdy byla spuštěna první veřejná verze databáze, zaznamenala necelé tři miliony přístupů, v roce 2007 informace na portálu hledalo už osm milionů lidí.

Data získaná z bezplatného systému na webu nemají nijak nahrazovat výpisy z katastru nemovitostí. Ty je za poplatek možné získat na pobočkách Katastrálního úřadu nebo na terminálech Czech Pointu.

Výpisy z katastru jsou podle předběžných statistických údajů druhým nejžádanějším typem listin, které lidé přes Czech Point pořizují. Nejčastěji mají zájem o výpisy z trestního rejstříku.

Hospodářské noviny, 13.3.2008

Přečteno: 383x
Katalog farem