Sedláci píší premiérovi ke Strategickému plánu pro zemědělství. Politici reagují na demonstraci

Forum24.cz
Sdílejte článek
Sedláci píší premiérovi ke Strategickému plánu pro zemědělství. Politici reagují na demonstraci

Zástupci Asociace soukromého zemědělství píší premiérovi Petru Fialovi otevřený dopis, kterým apelují na vládu, aby se postavila za drobné zemědělce a sedláky. Jde o současné velmi diskutované téma Strategického plánu pro zemědělství, který připravila Babišova vláda. Sedláci upozorňují na to, že plán zvýhodňuje agrobarony na úkor drobných zemědělců. Plán připravilo ministerstvo vedené Miroslavem Tomanem, jedním z agrobaronů, kterému šéfoval Andrej Babiš, ten největší z tuzemských agrobaronů. Agrární komora, která je naopak pro Tomanův plán, svolala na úterý demonstraci. Důvod vidí někteří politici zcela zřetelně. 

„V dnešní demonstraci pořádané Zemědělským svazem a Agrární komorou nejde účastníkům o dobrý stav našeho zemědělství a venkova, ale za jejich nátlakem je třeba vidět několik desítek největších agrokoncernů, kteří mají zájem na privatizaci co největšího množství dotací. Vláda Andreje Babiše ještě na poslední chvíli změnila nové dotační pravidla tak, aby z nich co nejvíce mohly čerpat největší zemědělské podniky na úkor malých a středních. S tím nemůžeme souhlasit,“ uvedla europoslankyně a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová.

„Demonstraci vnímám jako na snahu Babiše a spol. zvrátit trend podpory malých a středních zemědělců. Dlouhodobě upozorňujeme, že svolavatelé v minulosti opakovaně hájili zájmy Babiše a jeho holdingu,“ sdělil deníku FORUM 24 lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zdroj a celé znění dopisu: Forum24.cz

 

Přečteno: 642x