Vláda prošla ostrou zkouškou v zemědělství. Narovná pravidla, pomůže menším, nepomůže agrobaronům

Forum24.cz
Sdílejte článek
Vláda prošla ostrou zkouškou v zemědělství. Narovná pravidla, pomůže menším, nepomůže agrobaronům

Ve stínu zdlouhavého jednání před hlasováním o důvěře vládě proběhla informace o tom, jak se ministerstvo zemědělství postaví ke Strategickému plánu, který na příštích pět let stanoví, jakým způsobem budou rozdělovány dotace do zemědělství. Ministr byl pod velkým tlakem Agrární komory a Zemědělského svazu. Organizací, které zastupují především ty největší zemědělské společnosti a agrobarony.

Proti stáli drobní zemědělci a sedláci sdružení v Asociaci soukromého zemědělství. Agrární komora dokonce svolala demonstraci, která však působila spíše směšně. Lidé měli transparenty jednotně vytisknuté, účast byla slabá, a navíc před akcí unikly legrační pokyny, které účastníci předem dostali. Nesměli například říci, že přijeli nakupovat nebo na výlet. Kromě demonstrace si Agrární komora platila i reklamní spoty v rádiu, kde stejně jako v prohlášeních strašila, že jde o potravinovou soběstačnost a ohrožení tradičních produktů zemědělství.

Sedláci naproti tomu apelovali na vládu, aby splnila to, s čím do voleb šla, tedy pomohla drobným zemědělcům a zastropovala dotace pro ty největší. Vláda nakonec ostrou zkouškou prošla a ministr zemědělství Nekula oznámil změny, které nastanou ve Strategickém plánu, který připravilo jeho ministerstvo, když ho vedl Miroslav Toman, jeden z agrobaronů. Původní podoba plánu měla výrazně nahrávat také firmám Andreje Babiše. Nepřekvapivě. S tím je ale konec.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít kompromis, který respektuje reálnou situaci v našem zemědělství. Výrazně podpoříme menší zemědělce a ty, kteří chtějí dělat něco navíc pro naši krajinu, současně ale bude zajištěna i dostatečná podpora pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Vláda udělala to, co její voliči čekali. Právě drobní zemědělci a sedláci, kteří se mnohdy snaží navázat na rodinnou tradici přerušenou komunisty, volili obě demokratické koalice. Ne estébáka, který svůj pobyt v politice postavil na sypání státních peněz do vlastní kapsy na jejich úkor. Vláda prvním testem v oboru zemědělství prošla.

Autor: Štěpán Malát

Přečteno: 734x