Vláda kvůli dotacím ohrožuje zemědělce, řekl Pýcha. Podle Šebka jde o nátlak agrobaronů

Česká televize
Sdílejte článek
Vláda kvůli dotacím ohrožuje zemědělce, řekl Pýcha. Podle Šebka jde o nátlak agrobaronů

Část zemědělců bude ve čtvrtek s traktory demonstrovat na silnicích. Agrární komora se zemědělským svazem tak protestují proti změnám v rozdělování dotací. Nová vláda slíbila, že je přepracuje s důrazem na vyšší ochranu přírody. S tím souhlasí Asociace soukromého zemědělství, která o protestech mluví jako o nátlaku agrobaronů. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a šéf Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek o tom diskutovali v Událostech, komentářích. Ministr zemědělství ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.  

„Vláda dělá velmi radikální změny, které jsou víceméně politické, nepodložené ekonomickými údaji a budou mít velmi vážné dopady do zemědělství. A hlavně dělá je bez komunikace s námi jako s nevládními organizacemi,“ prohlásil Pýcha.

Šebek vítá, že se vláda rozhodla zasáhnout do strategického plánu. „V podstatě zachránila drtivou většinu českých zemědělců, protože ty návrhy, jak byly vlastně chytře – skutečně mazaně – připraveny předchozím vedením, by v podstatě připravily české zemědělce o spoustu peněz,“ dodal.

Šebek odmítá, že by vláda s nimi nekomunikovala, jak tvrdí Pýcha. Podle Šebka dosavadní pravidla nahrávala zejména velkým zemědělcům a „supervelké“ podniky nyní přijdou pouze o šest procent dotací. „Jestli toto má zlikvidovat české zemědělství, tak to je velmi na pováženou,“ podotkl.

Velcí zemědělci versus malí zemědělci

Pýcha se ohradil proti tomu, že jde o nátlak agrobaronů. „Česká republika volí vlastně jakousi redistribuci plateb od větších zemědělců k menším, ale zcela ignoruje strukturu českého zemědělství. A hlavně zcela ignoruje zaměření výroby, a to, co vlastně dělají ti zemědělci, kterým ty peníze bere, a co dělají ti zemědělci, kterým ty peníze dává,“ popsal Pýcha.

Za problém označil to, že nejvíce bude zkrácený program rozvoje venkova, a tím vzniká napětí mezi různými skupinami. „V podstatě my bereme těm zemědělcům, kteří chovají zvířata, pěstují citlivé komodity, jako jsou brambory, cukrovka, chmel. A dáváme je k zemědělcům, kteří především dělají obiloviny a olejniny, což většinou jsou ti menší zemědělci. Ale samozřejmě to neznamená, že nejsou malí zemědělci, kteří nechovají krávy. Ale 90 procent dojných krav v  České republice chovají větší zemědělci, 95 procent prasnic a prasat, 96 procent drůbeže chovají ti zemědělci, kterým ty peníze chceme sebrat a přealokovat je k těm, kteří ta zvířata nechovají. A to je prostě špatně,“ konstatoval Pýcha.

Podle Šebka se ale musí sledovat velikostní struktura. „Je to naprosto normální, nikdo nikoho tím nerozděluje, ale je samozřejmě jiná situace u menších, tam jsou určitá pozitiva a zároveň také třeba negativa a u těch větších zase obráceně,“ uzavřel.

Celou reportáž naleznete zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3430604-vlada-kvuli-dotacim-ohrozuje-zemedelce-rekl-pycha-podle-sebka-jde-o-natlak-agrobaronu

 

Přečteno: 760x