Sedláci z ASZ ČR nedemonstrují, ale v praxi předvádějí udržitelné a produkční hospodaření

Sdílejte článek
Sedláci z ASZ ČR nedemonstrují, ale v praxi předvádějí udržitelné a produkční hospodaření

Sedláci z Asociace soukromého zemědělství ČR se dnes demonstrací, které svolaly Agrární komora a Zemědělský svaz, neúčastní. Naopak příští týden představí, jak lze v naší krajině odpovědně, konkurenceschopně a zároveň k přírodě blízkým způsobem zemědělsky hospodařit a vyrábět potraviny. Zástupci médií a jejich prostřednictvím nejširší veřejnost se o tom budou moci přesvědčit při vyhlášení oceněných v soutěži Pestrá krajina, které se uskuteční ve středu 26. ledna v aule na České zemědělské univerzitě v Praze.

Vyhlášení proběhne za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila a známých osobností, které tuto soutěž podporují. Na místě budou přítomni také zástupci všech deseti oceněných členských farem ASZ ČR, kteří budou k dispozici pro rozhovory a mohou zájemcům zprostředkovat příběhy svých rodin a farem a přiblížit zásady a principy, jimiž se ve svém hospodaření řídí, aniž by k tomu byly motivem zemědělské dotace.

„Program Pestrá krajina se velice dobře osvědčil a snaha naší selské organizace odlišit po všech stránkách přínosný model klasického selského hospodaření od korporátního agrobyznysu se dostává postupně do povědomí stále širší veřejnosti,“ říká předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek.

Zemědělské hospodaření, které nepoškozuje krajinu, a naopak vytváří její větší pestrost, podporuje jako veřejný zájem Evropská unie. Sedláci z ASZ tak ale činí zcela přirozeně a v reálné zemědělské praxi dokazují, že je to možné a z hlediska zlepšení stavu krajiny dokonce nutné. V soutěži Pestrá krajina oceněné farmy přitom představují pouze reprezentativní výčet zodpovědně hospodařících zemědělců, kterých je mezi členy ASZ ČR bezpočet.

Skutečnost, že každá z oceněných farem zvolila při svém hospodaření vlastní originální recept, dokazuje v praxi pestrost zemědělského podnikání v podmínkách ČR a přístup dokládající, jak je možné propojit hospodaření v zemědělství s ochranou přírody.

Hlavní kancelář ASZ ČR

Pestrá krajina_pozvánka.pdf

Přečteno: 2 272x