Zbavit Babiše médií nestačí. Ministr Nekula ukazuje, v čem dělá vláda chybu

Forum24.cz
Sdílejte článek
Zbavit Babiše médií nestačí. Ministr Nekula ukazuje, v čem dělá vláda chybu

Vláda Petra Fialy udělala dobré rozhodnutí – chystá se Andreji Babišovi znemožnit vlastnictví médií. Je proto s podivem sledovat jiné kroky jejího člena, ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který podle informací Seznam Zpráv brzdí deagrofertizaci Státního zemědělského intervenčního fondu, tedy místa, které dlouhé roky zajišťovalo Babišovi dotace v rozporu se zákonem.

Rozpaky vzbudilo již rozhodnutí nezastropovat dotace, ačkoli právě to je znakem civilizovaných zemí. Přesto je pravda, že v tomto ohledu dojde k pozitivním změnám, díky nimž přestanou být upřednostňováni agrobaroni na úkor malých a středních zemědělců, tedy těch, pro které jsou dotace primárně určeny.

Výše jmenovaný fond ale zjevně nebude přeobsazen tak, aby v něm neseděli lidé, kteří Babišovi pomáhali – řeč je zejména o generálním řediteli SZIF Martinu Šebestyánovi. On a jeho lidé naprosto ostudným způsobem sloužili Agrofertu a zesměšňovali Česko dokonce na mezinárodní půdě, když jezdili skandální vyplácení dotací hájit do Bruselu.

„Já ho vnímám jako profesionála, který postupuje transparentně,“ řekl Seznam Zprávám Nekula. To je opravdu problematické vyjádření. O transparentnosti samozřejmě můžeme mluvit, protože Šebestyán, ale i mnozí další zaměstnanci státu (sic!) transparentně a naprosto otevřeně pracovali pro holding Agrofert, nikoli pro občany České republiky. Je to skandální postup a vláda v čele s premiérem Fialou by neměla podobné věci nechat bez důsledků.

Připomeňme si, že inkriminovaný SZIF například v roce 2019 tvrdil, že Babiš není ve střetu zájmů. Pak jsme se dozvěděli, že Evropská komise rozhodla o proplacení tří dotací – pan Šebestyán a jeho kolegové okamžitě začali prohlašovat, že jde o velkou výhru, což předstírali společně s médii holdingu Agrofert. Jenže ve skutečnosti se jednalo o případy z doby, kdy Babiš nebyl ve vládě, ze které ho vyhodil Bohuslav Sobotka, a bylo to před tím, než se stal premiérem. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Když ale odhlédneme od problémů v zemědělství, v jedné věci se zdá, že se brzy pohneme dopředu. Vláda na svém zasedání schválila novelu zákona o střetu zájmů. Díky tomu by měl veřejný činitel, což je mj. poslanec Parlamentu České republiky, přijít o veřejné zakázky, dotace a nesměl by vlastnit média. Zákon se daleko podrobněji dívá na to, kdo je konečným vlastníkem dané firmy, čímž brání triku se svěřenskými fondy, který u nás Babiš provozuje od roku 2017.

Zatím nevíme, zda se Petru Fialovi opravdu povede deagrofertizovat Českou republiku. Faktem ale je, že několik důležitých kroků jsme už viděli, a musíme doufat, že přijdou další. Bohužel právě ministr zemědělství se v tomto jeví jako poněkud nerozhodný. Koalice SPOLU ale slibovala změnu, která bez jasných kroků, jimiž bude zabráněno dalšímu včleňování naší země do holdingu, nenastane. Rozhodně ne tak, jak by bylo potřeba.

Autorka: Johana Hovorková

Přečteno: 711x