Srovnávání kyvadla

Týdeník Hrot
Sdílejte článek
Srovnávání kyvadla

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula chce přidat peníze malým farmářům. Těm velkým, kteří zatím spolykali většinu dotací, se to nelíbí. V českém zemědělství to vře.

Je to taková trošku složitější slovní úloha pro žáky základní školy. V pytlíku je dvacet kuliček. Blíže neurčený počet kuliček se vezme stranou a rozdělí mezi hráče v zelených tričkách. Zbylé kuličky se rovnoměrně rozdělí mezi všechny hráče, tedy i ty, kteří už kuličky dostali. Kolik kuliček budou chtít v první rundě rozdělovat hráči v zeleném triku a kolik ti ostatní?

Hodně zjednodušeně by se tak dala shrnout podstata ostrého sporu, který se v současnosti rozhořel o miliardy ze zemědělských dotací určené na roky 2023 až 2027 a který v konečném důsledku významně ovlivní nejen ziskovost jednotlivých podnikatelů v zemědělství, ale i to, v jakém prostředí žijeme.

Zelení hráči představují především menší zemědělce. Ty zastupuje Asociace soukromého zemědělství (ASZ) vedená Jaroslavem Šebkem, která v posledních týdnech bombardovala vládu i veřejnost nesčetným množstvím otevřených dopisů. Jejich protivníci z Agrární komory (AK) a Zemědělského svazu (ZS) reprezentovaní Janem Doležalem a Martinem Pýchou vsadili na sílu a před Úřadem vlády uspořádali velkou demonstraci se čtyřmi tisíci účastníky. Ve čtvrtek pak vyjeli agrárníci s traktory protestovat na české silnice.

CELÝ ČLÁNEK JE DOSTUPNÝ PŘEDPLATITELŮM TÝDENÍKU HROT.

Přečteno: 613x