Debata skončila. Stát podpoří více malé zemědělce na úkor agrobaronů, ti chtějí opět demonstrovat

Forum24.cz
Sdílejte článek
Debata skončila. Stát podpoří více malé zemědělce na úkor agrobaronů, ti chtějí opět demonstrovat

Ve středu bude možné na několika místech po republice potkat více traktorů na silnicích, než je v tomto období běžné. Půjde o protest členů Zemědělského svazu a Agrární komory proti Strategickému plánu společné zemědělské politiky. Zásadní dokument upravuje přerozdělování zemědělských dotací v České republice na dobu příštích pěti let. Zástupci uvedených organizací, které sdružují především velké agrokombináty, se cítí být nespokojeni.

Agrární komora a Zemědělský svaz tvrdí, že vláda nebere ohledy na dopady změn, kterými jsou podle nich hrozící zdražení potravin pro obyvatele, méně pestrá česká krajina a možné arbitráže a soudní spory kvůli ušlým ziskům a zmařeným investicím zemědělců. Organizace společně zorganizovaly několik protestů a chystají další. Tím už však nic nezmění. Ministerstvo zemědělství finální podobu dokumentu odeslalo do Bruselu v pátek. Termín byl do pondělí.

Proti názoru Agrární komory a Zemědělského svazu se ostře vymezují drobní zemědělci a sedláci sdružení v Asociaci soukromého zemědělství ČR, kteří naopak podobu upraveného Strategického plánu vítají a hrozby zdražení potravin a omezení potravinové soběstačnosti ČR označují za strašení.

Chystané změny podle ministerstva výrazně podpoří menší zemědělce, současně ale zajistí dostatečnou podporu pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) považuje za důležité, aby zemědělci měli jasné a spolehlivé informace o nových podmínkách, které začnou platit od ledna příštího roku. „Trvám na tom, že námi předložený kompromis, který jsme do Bruselu odeslali, respektuje reálnou situaci v našem zemědělství a změní jej správným směrem. Tedy směrem k lepší péči o půdu a krajinu, ke zdravější vodě a zdravějším potravinám,“ uvedl ministr.

Původní podobu Strategického plánu připravilo ministerstvo zemědělství pod vedením ministra Tomana, jednoho z největších agrobaronů v ČR, kterému šéfoval premiér Babiš, ten vůbec největší zemědělec v zemi. Původní podoba plánu jim nahrávala. Nová už ne. Ministerstvo zemědělství původně v návrhu vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ale ustoupilo a zároveň zvýšilo podíl dotací pro menší zemědělce. Na tzv. redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. V původním návrhu to bylo deset procent.

Klesne maximální výše investiční dotace. Horní limit na jeden projekt bude 30 milionů korun, zatímco v minulosti to bylo až 150 milionů Kč, z čehož podle ministra těžily především velké podniky.

Přečteno: 615x