Vlastníci lesů ze SVOL mají dotační podmínky pro obnovu lesů za zbytečně přísné

ČTK
Sdílejte článek
Vlastníci lesů ze SVOL mají dotační podmínky pro obnovu lesů za zbytečně přísné

Podmínky získání podpory z programu pro obnovu lesů, který spustilo ministerstvo zemědělství, jsou podle Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) zbytečně přísné a obtížně aplikovatelné. Hnutí DUHA označilo program za další promarněnou příležitost zlepšit stav lesů. Organizace to uvedly v tiskových zprávách. Ministerstvo oznámilo, že na podporu adaptace lesů na změny klimatu rozdělí až 4,1 miliardy korun ročně. Podpora podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) cílí na ty vlastníky, kteří se dobrovolně zaváží při ochraně lesů jít nad rámec lesního zákona.

O finanční podporu mohou žádat státní i nestátní vlastníci lesů, kteří těží a obnovují lesní porosty takovými způsoby, jež zajistí, aby les zůstal zdravý, stabilní a plnil všechny své funkce i v případě klimatických změn. Žadatelé musí například těžit les za vzniku výrazně menších holin a tam, kde není smrk vhodnou dřevinou, ho nahrazovat jinými stromy a zakládat druhově pestré výsadby.

Organizace SVOL sdružující vlastníky lesů, kteří hospodaří na více než 20 procentech lesů v ČR, dnes uvedla, že se po celou dobu jednání o podobě podmínek získání podpory snažila nalézt jednoduchý systém příspěvku, na který by většina vlastníků dosáhla. Vývoj požadavků ze strany MZe však byl podle předsedy SVOL Jiřího Svobody opačný a byl vytvořen složitý a náročný materiál, kterému bude pro řadu vlastníků nepřekonatelný problém dostát. "Je třeba hledat jednodušší a méně administrativně náročná řešení. Kontrola takto složitého dotačního titulu navíc bude velmi komplikovaná," sdělil Svoboda. Podle sdružení požadovaná administrativa zahltí nejen vlastníky samotné, ale také krajské úřady pověřené zúřadováním žádostí soukromých vlastníků lesů.

V podmínkách získání dotace ministerstvo je mimo jiné to, že před zahájením prací, které budou splňovat požadavky programu, musí soukromý vlastník lesa podat ohlášení krajskému úřadu. V případě státních lesů provádí úřední úkony ministerstvo, aby krajským úřadům ulehčilo. Příspěvek se pak bude vypočítávat od podání ohlášení do konce roku.

Zcela nedořešena podle SVOLu zatím zůstala problematika majetků, které po kůrovcové kalamitě nemají co těžit, byly již znovu zalesněny, a proto na příspěvek nedosáhnou. "Jde o majetky, na kterých nestátní vlastníci lesů udělali nebo zajistili všechno, aby prakticky obratem zalesnili a prostřednictvím svého majetku vrátili společnosti lesy se všemi mimoprodukčními funkcemi, ze kterých máme všichni užitek. A nyní jsou vlastníci těchto lesů extrémně znevýhodněni," uvedl Svoboda a dodal, že se podle něj tito vlastníci zachovali jako řádní hospodáři a paradoxně právě kvůli tomu z možnosti získat podporu od státu vypadnou.

Podle experta Hnutí DUHA na lesní problematiku Jaromíra Bláhy je podpora vlastníků na opatření ke zlepšení zdravotního stavu lesů více než žádoucí a potřebná, podmínky přidělování peněz jsou podle něj však nastavené tak, že k výraznému zlepšení stavu lesů nepovedou. "Zatuchlý úřednický aparát ministerstva zemědělství připravil pro nového ministra Nekulu dotační programový zmetek. Nasype do něho miliardy korun, aniž by skutečně výrazněji motivoval k adaptaci lesů na změny klimatu," uvedl Bláha.

Přečteno: 703x