Farma Moulisových - čtvrté místo ve Farmě roku 2020

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek

V agroturistický areál a centrum poznávání života na statku a vůbec na venkově pro děti i dospělé se v několika posledních letech proměnila Farma Moulisových v Milínově na Plzeňsku. Ekologické hospodaření na 150 hektarech půdy, chov skotu plemene masný simentál, péče o koně vlastní i ustájené, provoz jezdeckého klubu a pořádání množství akcí včetně dětských táborů - tomu všemu se věnuje pedagog České zemědělské univerzity v Praze Pavel Moulis se svou ženou Hanou a dětmi Ondřejem a Barborou. „Historie je tvořena lidmi a jejich činy,“ říká hospodář, pln spousty dalších plánů, který tak společně se svými blízkými obsah tohoto tvrzení do puntíku naplňuje.

Jak poznat venkov všemi smysly?

Josef Prokeš, František Prokeš, Jaroslav Moulis a Pavel Moulis - každý z těchto hospodářů napsal přesně v tomto pořadí část historie dnešní Farmy Moulisových v Milínově. Kudy se od začátku minulého století až do současnosti ubíraly jejich cesty vedoucí k současné podobě tohoto oblíbeného multifunkčního areálu, v němž je slovo nuda neznámým pojmem?

 „Josef Prokeš se na zdejší hospodářství přiženil před první světovou válkou a hospodařil tu do roku 1931, kdy ho vystřídal jeho syn František se svou ženou Bohumilou, za svobodna Moulisovou. To byla bezdětná sestra mého dědečka, což začíná vysvětlovat, proč zde nyní působíme my,“ usmívá se majitel farmy Pavel Moulis a dodává: „Tatínek Jaroslav sem za minulého režimu, kdy již zdejší pozemky obhospodařovalo družstvo, jezdil jako malý kluk na prázdniny. Když se v sedmdesátých letech oženil, dostal nabídku, aby tu začal bydlet. A byl to právě on, kdo tady v jednadevadesátém roce obnovil hospodaření. My jsme mu s maminkou od začátku s nadšením pomáhali a já v roce 1997 farmu převzal.“

V tu dobu šlo o klasické hospodářství s chovem menšího stáda mléčného skotu. O čtyři roky později však došlo k nečekané tragické události - tatínek Pavla Moulise náhle zemřel a on se tak ocitl před zásadním rozhodnutím – jak dál? „Tehdy jsem již pracoval jako pedagog na České zemědělské univerzitě v Praze, kde působím dodnes, a měl před svatbou. Nebýt mé ženy Hanky, bylo by dnes asi všechno jinak. Právě s ní, ale i za velké pomoci maminky, začala nová etapa naší farmy zaměřená na agroturistiku a dětskou pedagogiku,“ vzpomíná pan Moulis.

Dětská padogogika začátkem nové etapy

Aktivity pro děti na farmě začaly před patnácti lety formou jednodenních zážitkových programů určených školkám a školám a setkaly se s takovým ohlasem, že s různými obměnami fungují dodnes. Dětem se při nich věnuje zejména Hana Moulisová, která se v této činnosti, ale i řadě dalších na farmě, doslova našla a dělá je již řadu let naplno.

„Nabízíme čtyři typy zážitkových programů, během nichž dětem představujeme život na farmářské usedlosti. Jak se obdělává pole dnes a jak tomu bylo dříve? Kde se berou potraviny, které kupujeme? Kolik času uplyne a co všechno se musí udělat, než se ze zasetého zrna stane chléb? Je opravdu pohled na svět z koňského hřbetu ten nejhezčí? Proč je důležité starat se o naše zvířata? Tak přesně na tyto otázky u nás děti najdou odpověď, a to praktickou formou, neboť si mohou samy zkusit, jak se například stlouká máslo, peče chléb a spoustu dalších činností,“ informuje Hana Moulisová.

Příměstské tábory, akce pro veřejnost, svatby…

Na farmě se konají i školy a školky v přírodě pro menší skupiny dětí, kterým pro tyto účely slouží tři apartmány v selském stylu, jež nesou jména po bývalých hospodářích - Josef, František a Jaroslav. Využívány jsou však, stejně jako další dva moderní apartmány, které přibyly v roce 2018 v jiné části obce Milínov, i rodinami s dětmi, které tu tráví dovolenou, nebo třeba svatebními hosty. I takové akce se na Moulisovic farmě konají, neboť je tu pro ně vhodné zázemí. Ve výčtu těchto aktivit chybí ještě pravidelné pořádání příměstských táborů, ale i akcí pro širokou veřejnost, jakými jsou třeba oblíbené červnové Slavnosti sena, které mají již desetiletou tradici. 

„Myslím, že je znát, že naši farmu nevnímáme zdaleka jen jako výrobní jednotku, ale i jako místo setkávání. Jsme za každé spokojené dítě, dospělého i celou rodinu velmi rádi, jen za rok 2019 jsme u nás uvítali přes 3500 dětí,“ říká hospodář.

Úplnou novinkou, která byla zrealizována až po návštěvě hodnotitelské komise u Moulisových, je Útulnoff – nádherná útulna v polích určená k odpočinku a načerpání sil. Využívána je zejména k víkendovým pobytům párů, které si nemohou vynachválit kombinaci ticha, klidu, nádherné přírody a luxusního vybavení zajímavé dřevostavby, kde nechybí ani vířivka a sauna. 

Celá řada faremních aktivit se točí kolem koní, kteří jsou srdeční záležitostí paní Moulisové. Svou lásku k nim zhmotnila v založení jezdeckého klubu, který na farmě funguje již deset let, a má 70 členů. Aktuálně je zde ustájena čtyřicítka koní a zejména děti tu mají možnost výuky jezdectví, účasti na soutěžích, samozřejmostí je poskytování ustájení a výcvik koní.

Geny se nezapřou

Vřelý vztah ke koním podědila po mamince čerstvě plnoletá dcera manželů Moulisových Barbora. Nejenom že je výtečnou parkurovou jezdkyní, ale u koní tráví doslova veškerý svůj volný čas. „Občas i čas, který by měla věnovat škole,“ bručí (ale pouze na oko) rodiče. A vypadá to, že její o tři roky mladší bratr Ondřej půjde zase v otcových šlépějích. „Zastane spoustu práce kolem zvířat, zároveň ale přemýšlí o všech faremních aktivitách a v hlavě se mu již rodí plány dalšího rozvoje hospodářství,“ popisuje pan Moulis a dodává: „Zkrátka každý člen rodiny se na chodu farmy podílí tím, co je mu vlastní, k čemu má dispozice a co ho baví.“

Cesta k ekologii

Jeho doménou je zemědělství, zpracování a odbyt produkce, management, projektové řízení a administrativa farmy. K hospodářství Moulisových náleží 148 hektarů půdy, a to převážně trvalých travních porostů, které jsou využívány především pro chov koní a také skotu plemene masný simentál o počtu 30 matek. Nechybí ale ani 36 ha orné půdy, na níž jsou kromě pícnin pěstovány i oves a potravinářská pšenice, a pět hektarů lesa.

„Extenzivní způsob hospodaření, blížící se ekologickému, mi byl blízký od počátku. Až úvahy o vlastním zpracování a prodeji hovězího masa nás ale vedly k certifikaci bio produkce. Ekologické zemědělství je hlavně o životním stylu, harmonickém soužití s přírodou počínaje, třeba až po uvážlivý přístup ke stravování. Abychom mohli zprostředkovat tyto zkušenosti dál, snažíme se prodávat veškerou svou produkci přímo zákazníkům. To představuje nejen ekonomicky výhodnější způsob odbytu, vytváří se tím ale i sociální síť lidí naladěných na stejnou notu, jejichž zpětná vazba přináší uspokojení z dobře konané práce a posiluje přesvědčení, že to, co děláme, má skutečný smysl,“ vysvětluje hospodář.

Když kraj sedlákům fandí

Milínovská farma je zároveň vyhlášená produkcí velmi kvalitních plemenných zvířat, zdejší odchovy masných simentálů se nachází i na řadě farem ostatních členů ASZ ČR. Vztahy s kolegy sedláky si pan Moulis pochvaluje a velmi si cení i toho, že se oběma zdejším regionálním organizacím (ASZ Plzeňsko a ASZ Plzeň-sever) podařilo navázat již v minulém volebním období velmi dobrou spolupráci s krajskými představiteli. Ti si práce sedláků velmi váží a v roce 2019 pro ně jako jednu z forem pomoci otevřeli ve zdejším kraji historicky poprvé dotační titul pro malé zemědělce. Plzeňský kraj zároveň zvažuje myšlenku „venkovského domu“, který by mohl nabídnout nejen selské produkty pro veřejnost, ale také koordinaci témat z různých spolků, MAS či environmentálních kroužků a přispět k osvětě a propagaci zemědělství a venkova,“ informuje Pavel Moulis.   

O osvětu a propagaci zemědělství a venkova se všemi možnými způsoby už roky na své farmě snaží právě Moulisovi. Dělají to s velkým elánem a nadšením, práce s lidmi je baví a ti to dokáží ocenit. Stejně jako hodnotitelská komise soutěže Farma roku, která rozhodla, že místo mezi pěticí nejlepších za rok 2020 této rodině jednoznačně patří.

Přečteno: 1 816x