Fiala velkým zemědělcům neustoupil, jejich protestní pohotovost trvá dál

Forum24.cz
Sdílejte článek
Fiala velkým zemědělcům neustoupil, jejich protestní pohotovost trvá dál

Premiér Petr Fiala (ODS) zástupcům velkých zemědělských podniků neustoupil. Nadále trvá na znění strategického plánu, který více pomáhá malým farmám a sedlákům. Členové Agrární komory a Zemědělského svazu zůstávají v protestní pohotovosti a řeší další postup. S výstupy ze schůzky s předsedou vlády nejsou spokojeni.

„Na setkání se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu jsem s jejich zástupci hovořil o dotačních podmínkách pro zemědělce. Na našem postoji se nic nemění. Chceme narovnat podmínky pro všechny zemědělce. Naším cílem je motivovat k šetrnějšímu hospodaření v krajině,“ shrnul stručně Petr Fiala.

 „Zemědělci zůstávají i po středečním jednání s premiérem Petrem Fialou v protestní pohotovosti. O výsledku rozhovoru s premiérem a ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou bude informovat členskou základnu, teprve poté se rozhodne, jaký bude další postup,“ stojí ve vyjádření Zemědělského svazu.

Ve sporu jde o strategický plán, zjednodušeně systém rozdělování dotací do zemědělství na dobu příštích pěti let. Jednání tento týden navázalo na protesty svolané právě Agrární komorou a Zemědělským svazem, které nesouhlasí hlavně se změnami u takzvané redistributivní platby, kde se má zvýšit dotace na prvních 150 hektarů na 23 procent celkového objemu přímých plateb oproti deseti procentům, což byl plán bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana, rovněž jednoho z velkozemědělců.

Zemědělci v České republice jsou strategickým plánem rozděleni na dvě skupiny. Menší farmy a tradiční sedláky zastupuje Asociace soukromého zemědělství. Její členové jsou s novým zněním plánu spokojeni. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka by původní znění strategického plánu, který nová vláda stihla přepracovat, pomohlo především Andreji Babišovi.

„A řadě dalších oligarchů. Jde o desítky, možná stovky firem. Ale drtivé většině zemědělců, zhruba 28 tisícům subjektů, by to nepomohlo. Věříme ale, že změna je již na cestě, a ASZ ČR zůstane v tomto směru aktivní, abychom konečně mohli říci, že nabízené mechanismy společné zemědělské politiky EU skutečně budou v ČR maximálně využívané a přispějí k potřebné podnikatelské pestrosti a stabilizaci sektoru a v konečném důsledku i ke zvýšení soběstačnosti a zlepšení řady dalších okolností na českém venkově,“ řekl v rozhovoru pro deník FORUM 24 Jaroslav Šebek.

Přečteno: 1 037x