ASZ ČR jednala s novou ministryní životního prostředí

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
ASZ ČR jednala s novou ministryní životního prostředí

Minulý týden se předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Jaroslav Šebek sešel na půdě Poslanecké sněmovny s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL), která si ve svém nabitém programu našla čas na diskuzi s ASZ ČR. Resort ministerstva životního prostředí řeší velmi širokou škálu environmentálních zájmů a je velmi úzce spjat se zemědělstvím, lesnictvím a rozvojem venkova.

Předmětem jednání bylo několik důležitých bodů. ASZ ČR vznesla na MŽP opakovaný podnět, aby neprodukční plochy, na nichž se mnohdy nacházejí důležité krajinotvorné prvky, které přitom z řady různých důvodů nejsou vedeny ve veřejném registru půdy (LPIS), byly zproštěny od daně z nemovitosti. Vlastnící takových neprodukčních a přitom krajinotvorných pozemků musí platit dokonce vyšší daně než za půdu, jež se hospodářsky využívá. Jedná se přitom o pozemky, na nichž se vyskytují např. remízky, meze či příkopy, a které jsou jednoznačně přínosné pro biodiverzitu a strukturu krajiny. Na druhou stranu tu jsou dotační opatření, která podporují zakládání nových krajinných prvků, ale současně nejsou dostatečné podporovány a chráněny prvky, které v krajině již existují. Neprodukční plochy, jež nejsou vedeny v LPIS, tak pro uživatele půdy představují spíše překážku. Asociace považuje tuto záležitost za naprosto jasné téma k řešení novou vládou.

Předseda ASZ ČR také ministryni životního prostředí představil program Pestrá krajina, který jasně poukazuje na to, že je možné produkovat kvalitní potraviny a úspěšně podnikat, a zároveň hospodařit s úctou ke krajině a pečovat o její pestrost. 

Významným tématem sedláků, kteří trvale žijí na své vesnici, je potřeba komplexnějšího řešení některých oblastí a nezbytná spolupráce a propojenost mezi zemědělci a obecní samosprávou zejména v otázce nakládání a využívání bioodpadů. Obce vyprodukují velké množství bioodpadů z domácností, restaurací, zahrad, parků apod., nicméně tento cenný odpad končí mnohdy ve směsných kontejnerech a následně na skládkách. Je nutné tuto problematiku hlouběji řešit a zefektivnit. Přitom zemědělci mohou přeměnit bioodpad na kompost – tím obohatí půdu o organickou složku, či jej využívají na výrobu energie v bioplynových stanicích. Nicméně obce musí být více motivované, informované a podporované právě ministerstvem životního prostředí.

Dále jsme diskutovali současný naprosto nevyhovující stav mysliveckého zákona založeného na nenávratně přežitém modelu lidové myslivosti a s ním spojené miliardové škody způsobené přemnoženou zvěří nejen na zemědělských kulturách, ale také na nově vysazených lesních porostech, které se dotují z veřejných peněz právě na MŽP. Paní ministryně si je tohoto problému vědoma. Doufáme, že ministerstvo bude v tomto zákoně podporovat nutné změny.

Mezi naše důležité priority patří situace farmářů v oblastech s výskytem vlka. ASZ ČR velmi ocenila dosavadní aktivní přístup MŽP z hlediska přípravy systémového řešení podpory a ochrany zemědělců, kteří jsou hospodářsky postiženi působením tohoto chráněného predátora.  Je však nutné, aby rozpočtová kapitola na nově vznikající zvláštní dotační titul byla naplněna dle původního plánu a stát tak splnil očekávání sedláků, že jejich podpora opravdu nezůstane jen na papíře.    

Obsahem jednání bylo i téma systémové podpory rodinnému hospodaření, které má obecně velmi pozitivní vliv na údržbu a vyšší kvalitu životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí nyní čeká nelehký úkol při zastupování zájmů celé EU během nadcházejícího předsednictví ČR. Paní ministryni a celému resortu MŽP přejeme za ASZ ČR hodně sil a úspěchů a nabízíme pomocnou ruku v případě řešení zemědělských otázek tak, jak se to stalo a pozitivně projevilo již v několika konkrétních případech během nedávné minulosti. Zároveň bychom chtěli vyjádřit poděkování KDU-ČSL a celé koalici SPOLU za podporu při prosazení potřebných změn v novém Strategickém plánu SZP. Tyto změny musí pokračovat a spolupráci MŽP a MZe zde vidíme jako nezbytnou a jsme přesvědčeni, že jsou pro ni nyní velmi vhodné podmínky.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Ing. Anna Chládová

Přečteno: 871x
Katalog farem