Vinařství Válka - další zlatá medaile v programu Pestrá krajina 2021

Sdílejte článek

Jihomoravská obec Nosislav leží při levém břehu řeky Svratky asi 20 kilometrů jižně od Brna v místech, kde Ždánický les přechází do Dyjsko – svrateckého úvalu. Obec (dnes městys) je zde od pradávna a založil ji dle pověsti Nosislav – bájný nebojácný rytíř moravského krále Rostislava. Zde v čísle popisném 428 najdeme sídlo rodinného vinařství i bydliště rodiny Karla Války, která získala zlatou medaili v programu Asociace soukromého zemědělství ČR Pestrá krajina 2021.

Výhodná poloha sluncem ozařovaných svahů, teplé podnebí s mírnými zimami a nadmořská výška 186 metrů přeje pěstování tradičních plodin a zejména pak vinné révě, meruňkám, višním i jabloním. Rodina Válkova se v minulosti věnovala vinařství v malém. V rodině to bylo odjakživa,“ říká vinohradník Karel Válka z ASZ Břeclav. Od roku 1991 hospodařili zpočátku na malém vinohradu na vlastní půdě se sklepem o několika sudech. „Začali jsme na starých základech s novými ideály,“ doplňuje Válka. Postupným vysazováním vinic a sadů na vlastní půdě, nákupem mechanizace a vybavením sklepa potřebnou vinařskou technologií se dostali až na úroveň kvalitních biovín pěstovaných na osmi hektarech vinic. Kromě toho spravuje rodina dva hektary ovocných sadů. Válkovi hospodaří extenzivně, nechtějí žádné průmyslové vinařství. Oni sami tomu říkají „přírodní vinaření“. Využívají toho, co jim toto místo poskytuje. Nechtějí do terénu zasahovat více, než je nezbytně nutné, snaží se zachovat původní charakter a pestrost krajiny. Minimalizace používání chemie, střídavé ponechání zatravněných meziřadí ke zlepšení zadržování vody, stavba kamenných zídek k udržení vláhy i jako prostoru pro hmyz, obnova křížků a posezení pro kolemjdoucí, využití původních odrůd ovocných stromů, šetrně obhospodařované višňové sady a znalost historických souvislostí, to jsou zásady tohoto rodinného vinařství. 

Doménou vinohradníka Karla Války je obnova a péče o nové i staré výsadby sadů a vinohradů, zachování přírodních struktur i drobných sakrálních staveb v otevřeném prostoru s výtvarným citem malíře a básníka. Zpracování sklizených plodů vinné révy a ovoce a jejích přeměna do podoby kvalitních biovín, šťáv, moštů, hroznového želé a višňáku je výsadou a předností sklepmistra – vinařky a paní domu. Válek junior pečuje hlavně o to, aby si plody jejich společné práce našly své pravidelné a spokojené zákazníky.

Na vinařském dvoře Válkových na vás dýchne pracovitost a cit pro spořádanost všech činností, rodinná pohoda a malebnost prostoru. Je neuvěřitelné, co všechno dokázali vybudovat svou neutuchající pílí a skromností. K vínu a vinicím, sadům a okolní přírodě se chovají s respektem a láskou.

Díky citlivému, přirozeně pestrému přístupu ke krajině, k produkci, k odkazu předků
i venkovskému a kulturnímu životu ocenila hodnotitelská komise toto rodinné Vinařství Válka zlatou medailí v programu Asociace soukromého zemědělství ČR Pestrá krajina 2021.

Stanislav Rampas, člen hodnotitelské komise programu Pestrá krajina

Medailonek z Vinařství Válka:

Přečteno: 1 412x