K zajištění odrůdové pravosti chmele má pomoci novela, kterou podpořila Sněmovna

ČTK
Sdílejte článek
K zajištění odrůdové pravosti chmele má pomoci novela, kterou podpořila Sněmovna

K zajištění odrůdové pravosti a kvality chmele má pomoci vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Jedním z hlavních cílů předlohy, kterou nyní posoudí zemědělský výbor, je modernizace evidence chmelnic.

Novela obsahuje nově vymezené požadavky důležité pro správnou evidenci chmelnic v návaznosti na úpravy ověřovacího procesu chmele a chmelových produktů. Do registru chmelnic bude nově nutné zahrnout informaci o identitě dodavatele sadby. Ověřit bude možné jen chmel pocházející z evidovaných chmelnic.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) získá podle předlohy možnost zaměřit se při kontrolách na ověření údajů uvedených v evidenci chmelnic. Ministerstvo zemědělství už dříve uvedlo, že ujasnění pravomocí ÚKZÚZ vstupovat na pozemky a produkční plochy chmelnic, kdykoliv je to nutné, vyplynula z praxe. V minulých letech totiž podle vyjádření ministerstva někteří producenti zpochybňovali právo vstupu zaměstnanců ústavu na jejich pozemky kvůli zjištění skutečného stavu věci.

Přečteno: 481x