Veterináři: Psi neznámého původu z Ukrajiny mohou do ČR zavléct vzteklinu

ČTK
Sdílejte článek
Veterináři: Psi neznámého původu z Ukrajiny mohou do ČR zavléct vzteklinu

Státní veterinární správa (SVS) nedoporučuje přivážet z Ukrajiny psy neznámého původu. Mohou do ČR zavléct vzteklinu a další nebezpečné nákazy. Pokud se pro to lidé přece jen rozhodnou, měli by předtím kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu a řešit s ní přesun zvířat individuálně. ČTK o tom  informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterinární správa se snaží pomoci lidem, kteří před ruskou invazí utíkají z Ukrajiny se svými psy, kočkami a dalšími zvířaty. V pátek proto stanovila mimořádné podmínky, které umožňují zvířatům původem z Ukrajiny, jež nesplňují dovozní požadavky, vstup na území České republiky. Podobná výjimka platí i pro občany Evropské unie, kteří se vracejí se svými zvířaty z Ruska.

Tyto výjimky se ale týkají pouze zvířat, která přicházejí v doprovodu svých majitelů či jiných lidí, kteří za ně jménem majitele zodpovídají a znají jejich zdravotní stav. "SVS nestanovila podmínky pro hromadné přesuny zvířat neznámého původu. Záchrana zvířat by měla probíhat za podmínek a v součinnosti s veterinárními dozorovými orgány jednotlivých států tak, aby bylo zajištěno bezpečí jak zvířat, tak lidí," uvedl Vorlíček. V případě zájmu o převoz zvířat stanoví krajská veterinární správa konkrétní podmínky karantény a zajistí dosledovatelnost zvířat.

SVS apeluje na obezřetnost všech, kteří zvažují, že se ujmou zvířete neznámého původu. "Varování vychází z toho, že se s velkou pravděpodobností může jednat o zvířata neočkovaná proti vzteklině," podotkl Vorlíček.

Vzteklina je smrtelné onemocnění všech teplokrevných zvířat a je přenosná na člověka. Zvlášť vysokou citlivost vykazují masožravá zvířata, zejména psi, kočky, lišky či vlci, ale i skot. Virus napadá centrální nervovou soustavu a je vylučován slinami již několik dnů před tím, než se projeví příznaky onemocnění. Přenáší se nejčastěji pokousáním.

Typickým projevem nákazy je změna chování zvířat, která se postupně stávají agresivní vůči lidem i jiným zvířatům. Nejsou schopné přijímat vodu a potravu, což je způsobené ochrnutím hltanu. Postupně jim ochrnou i končetiny a zvířata uhynou.

ČR je od roku 2004 bez této nákazy. "Žádáme proto všechny, aby se podíleli na spolupráci při vytváření bezpečného prostředí a nepodporovali nekontrolované přesuny zvířat s neznámým nákazovým statusem," uvedl ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Přečteno: 529x