Češi vysázeli za 3 roky 2 miliony stromů

Češi vysázeli za 3 roky 2 miliony stromů

V České republice se podařilo zmapovat více jak 2 miliony stromů vysázených mimo les, na 5,5 tisíce výsadbách se podílelo 58 073 dobrovolníků. Oznámila to Nadace Partnerství, která koordinuje výsadbovou iniciativu Sázíme budoucnost. Jejím hlavním cílem je podpořit výsadbu 10 milionů stromů, a to mimo les, soukromé i veřejné výsadby evidují organizátoři na www.sazimebudoucnost.cz od roku 2019. Nově výsadby přibývají také do celoevropské mapy, kde Česko díky tuzemské iniciativě výrazně převyšuje sousední státy.

Počet nových stromů v krajině a ve městech tak za tři roky narost více jak 3,5násobně. „Nejčastěji lidé sázejí listnaté druhy, vévodí duby, lípy a javory. V top 10 jsou i dva jehličnany: borovice a modřín a z ovocných stromů třešeň,“ komentuje Jaroslava Šmerdová z Nadace Partnerství, vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost.

Celkem proběhlo 5 502 výsadeb, nejaktivnější jsou sazeči ve Středočeském a Jihomoravském kraji. „Nejvíce Češi sázeli aleje, celkem během 2 323 akcí. Oblíbené jsou také solitérní výsadby. Nejaktivnější sazeči jsou města a obce, které uspořádali 2 429 výsadbových akcí, na obecní akce došlo také nejvíce dobrovolníků, celkem přes 23 tisíc. Následují veřejné instituce s 1 145 akcemi, dále pak spolky a neziskovky s 798 akcemi,“ doplňuje Šmerdová.

„Za tři roky partnerství a podpory Ministerstva životního prostředí iniciativě Sázíme budoucnost jsme nepřetržitě přispívali ze tří našich dotačních programů, díky tomu v krajině a sídlech již roste nebo brzy poroste na 233 000 dřevin a stromů, včetně zeleně na obnovu obcí postižených tornádem. Samozřejmě jsme připraveni na novou sezónu, tuto chvíli máme nachystaných 60 milionů korun na další výsadby, a pokud se bude dařit a bude zájem, alokaci jako vždy navýšíme,“ zdůrazňuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Nadace Partnerství dnes v Brně ocenila Zlatým rýčem také nejúspěšnější sazeče loňského roku. Těmi se v kategorii obcí stala vesnice Lipina na Olomoucku; v kategorii zemědělců Kokořův sad; mezi spolky a občany zvítězil ČSOP Studénka; mezi školami ZŠ a MŠ Hluboké Mašůvky na Znojemsku; u veřejných institucí bodoval Státní pozemkový úřad a v kategorii firem společnost Náborář.

David Kopecký, Nadace Partnerství
tel.: 721 468 231
e-mail: david.kopecky@nap.cz

Přečteno: 595x