V ČR se dál organizuje pomoc pro Ukrajinu, mj. pro raněné či pro zvířata

ČTK
Sdílejte článek
V ČR se dál organizuje pomoc pro Ukrajinu, mj. pro raněné či pro zvířata

V Česku dál pokračuje organizování humanitární pomoci a sbírek na podporu Ukrajiny. Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků informovala, že pro válkou zasaženou zemi připravila tři tisíce záchranných setů s obinadly, škrtidly, dezinfekcí a léky. Dál funguje mimo jiné autobusová přeprava uprchlíků z ukrajinské hranice, kterou zajišťuje dopravní skupina BusLine. Společnost pro zvířata zahájila finanční sbírku, která má na Ukrajině pomoct i zvířatům. Zástupci organizací to sdělili ČTK v tiskových zprávách.

Ukrajina čelí od 24. února invazi ruských vojsk. Západ včetně ČR útok odsoudil a vyhlásil proti Rusku přísné sankce. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippa Grandiho uteklo do sousedních zemí za deset dní od vypuknutí bojů přes 1,5 milionu lidí, a jde tak o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že v ČR se počet uprchlíků od pátku podle odhadů zdvojnásobil na 100.000.

Do pomoci Ukrajině se zapojila i Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků v ČR (AVDZP). Pro Ukrajinu nyní připravila záchranné sety v hodnotě 1,6 milionu korun. Jde o součást širší dodávky zdravotnických prostředků zhruba za 15 milionů korun, uvedla předsedkyně představenstva AVDZP Jana Vykoukalová. Již v minulých dnech podle ní na Ukrajinu zamířily například operační nástroje, vakuové dlahy a ortézy či ventilátory a defibrilátory. Firmy nabídly své produkty za nákladové ceny nebo s výraznou slevou a peníze na nákup poskytla nezisková organizace Post Bellum, řekla.

Asociace se podle Vykoukalové snaží svou pomocí vyjít vstříc požadavkům ukrajinského velvyslanectví. Firmy sdružené v AVDZP podle ní poskytují i dary. Jejich celková hodnota dosahuje 23 milionů korun, řekla. Jde mimo jiné o polní lehátka, infúzní soupravy, plicní ventilátory či EKG přístroje. Předání věcí Ukrajincům si vzala na starosti Oblastní charita Červený Kostelec, která zajišťuje dodávky i do odlehlejších oblastí Ukrajiny, dodala Vykoukalová.

Pokračuje také pomoc s přepravou uprchlíků autobusy z ukrajinských hranic do ČR. Jak informovala společnost BusLine, za uplynulý týden se na hranicích vystřídalo šest jejích autobusů s 13 řidiči. Z Vyšného Nemeckého přivezly hlavně ženy a děti, a to do Olomouce, Karlových Varů nebo Broumova. Dalších pět dálkových autobusů BusLine mělo odjet ze severočeských středisek na ukrajinské hranice dnes.

Společnost pro zvířata zahájila sbírku i na pomoc zvířatům v ukrajinských útulcích a zoologických zahradách nebo opuštěným domácím mazlíčkům, které jejich majitelé při útěku nechávají například na ulicích ve Lvovu. Peníze chce společnost použít na nákup krmení, potřeb pro zvířata a veterinárních léků, které doručí na Ukrajinu. Od pondělí budou moct lidé darovat věci pro zvířata rovněž na adrese Melantrichova 15 v Praze 1, a to vždy od pondělí do pátku v čase od 13:00 do 17:00.

Přečteno: 634x