Zásadní připomínky ASZ ČR k nastavení ekoschémat 2023

Sdílejte článek
Zásadní připomínky ASZ ČR k nastavení ekoschémat 2023

Začátkem února proběhlo pod záštitou ministerstva zemědělství zasedání pracovní skupiny ke Společné zemědělské politice (SZP). Pracovní skupina diskutovala nastavení ekoschémat v novém Strategickém plánu (SP), který začne platit v roce 2023. Ekoschémata jsou novinkou v prvním pilíři SP a budou velmi důležitým dobrovolným zdrojem podpor pro zemědělce (až třetinový podíl), kteří se rozhodnou lépe pečovat o půdu, krajinu a hospodářská zvířata.

ASZ ČR vyjádřila k nastavení ekoschémat několik zásadních připomínek. Asociace odmítá další rozmělňování alokace na ekoschémata v prvním pilíři v podobě složitých nadstavbových režimů, protože v důsledku znamenají snížení přímých plateb na hektar pro všechny zemědělce. V novém období je první pilíř při stejném objemu finančních prostředků podstatně více zatížen povinným, postupně až 10 % uváděním půdy do nevýroby a neprodukce. Případné nadstavbové režimy požadujeme financovat výhradně v rámci II. Pilíře.

Dále má Asociace připomínky k následujícím bodům jednotlivých navrhovaných ekoschémat:

Nadstavbový režim – pásy podél vody – technické nastavení s šíří pásů 6 m považujeme za realizovatelné. Obecně ale navrhujeme, aby byla zvážena určitá míra tolerance vzhledem k přejezdům po těchto plochách – ze zkušeností z praxe je zřejmé, že právě tato podmínka je často příčinou nezaviněné sankce, protože zemědělec často nemá možnost zabránit nechtěným přejezdům po těchto plochách např. myslivci apod. Navíc správce povodí musí mít přístup na břehové pásmo.
Zároveň považujeme za vhodné, aby šíře pásu byla nastavena volněji tak, aby bylo možné efektivně využít nepravidelnosti pozemků.

Maximální souvislá výměra jedné plodiny 10 ha na MEO a NEO – v rámci nadstavbových opatření nepovažujeme tuto možnost za vhodnou a zároveň zásadně odmítáme další zpřísnění DZES 7 a zavedení povinného dělení půdních bloků na plochách i v SEO na 10 ha. Zavedení povinnosti omezení na 30 ha způsobilo komplikace z hlediska dopravní obslužnosti a řada subjektů navíc opatření různým způsobem obchází. Považujeme proto další zpřísnění za příliš zatěžující. V SEO považujeme za možné pouze v rámci naplnění nových podmínek ekoschémat diskutovat o variantě dělení bloků na 20 ha po vrstevnicích. V případě vytvoření (včlenění) jiné kultury po vrstevnici (např. agrolesnictví či pás plantáže RRD) navrhujeme podmínku případných max. 20 ha zvýšit na 30 ha.

Navýšení podílu neprodukčních ploch – nepodporujeme navyšování podílu neprodukčních ploch a navrhujeme do jejich nápočtu zařazení ochranných pásů kolem krajinných prvků, lesů, zahrnutí vnějších krajinných prvků a ploch s agrolesnickými systémy.

Návrh ekoplatby – precizní zemědělství – podporu precizního zemědělství zásadně odmítáme realizovat a financovat v rámci I. pilíře nebo ekoschémat I. pilíře. Požadujeme realizovat podporu pouze z prostředků v II. pilíři – formou investic, poradenství, korekčního signálu zdarma pro zemědělce. Náklady na pořízení technologií je pro farmy velmi nákladné, ale na druhé straně může její zavedení přinést velký ekonomický efekt, a proto považujeme za ideální podporu formou investic oproti ekonomicky prakticky nevýznamné podpoře na plochu.

V rámci ekoplatby na TTP nepodporuje ASZ ČR úplný zákaz rozorání a jsme zásadně proti zrušení možnosti rozorání v režimu ekologického zemědělství, ke kterému podle návrhu dochází. Navrhujeme, aby v konvenčním zemědělství bylo možné rozorání za náhradu, a to i v aplikačním pásmu IIIa, a v ekologickém zemědělství, aby bylo rozorání možné zcela bez většího omezení (pouze s výjimkou CHKO, Natura 2000 a SEO).

Hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 1 984x
Katalog farem