Cenami pohonných hmot by se měl zabývat ÚOHS

MENDELU
Sdílejte článek
Cenami pohonných hmot by se měl zabývat ÚOHS

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by se měl podrobně zabývat aktuální napjatou cenovou situací v oblasti energií a pohonných hmot. Zejména pak otázkou, zda současná cenová úroveň není mimo jiné dána možným porušováním pravidel hospodářské soutěže, která i v minulosti spočívala v tom, že prodejci pohonných hmot zveřejňovali svoje cenové kalkulace a díky tomu zůstávaly na trhu vyšší cenové hladiny, které nebyly způsobeny pouze objektivními podmínkami na trhu.

Za situace, kdy dochází k mírnému poklesu ceny ropy, by se příslušné instituce měly zabývat také tím, zda navyšování pohonných hmot není dáno rovněž spekulací prodejců. Příslušným orgánem je v tomto směru mimo jiné i ÚOHS, který dnes v této věci vydal svoje stanovisko. Z něj ale naopak vyplývá, že ÚOHS nemá žádné indicie, které by naznačovaly, že se na růstu cen podílí i jiné faktory než pouze vývoj na světových trzích s ropou.

Tisková zpráva z dnešního dne je do značné míry v rozporu s předchozí rozhodovací praxí, kdy za zveřejňování záměrů ohledně chystaných úprav prodejních cen PHM ukládal stamilionové pokuty.“

Autorem komentáře je Radek Jurčík z Ústavu práva a humanitních věd PEF MENDELU

Kontakt pro bližší informace: doc. JUDr. Ing. Radek Jurčík, LLM, MBA, Ph.D., radek.jurcik@mendelu.cz, Ústav práva a humanitních věd PEF MENDELU, tel.: 603 925 511.

TZ ÚOHS ze dne 10.3.2022:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Tiskové zprávy z oblasti hospodářské soutěže | Spotřebitelé mají být obchodníky transparentně informováni o důvodech nárůstu cen (uohs.cz)

Odkaz na TZ z roku 2006 viz závěr 4 odstavce:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Tiskové zprávy z oblasti hospodářské soutěže | Pokuta 313 mil. Kč distributorům pohonných hmot (uohs.cz)

Přečteno: 712x