Pomozte uprchlíkům z Ukrajiny s ubytováním na venkově

Sdílejte článek
Pomozte uprchlíkům z Ukrajiny s ubytováním na venkově

Útok Ruska na Ukrajinu rozpoutal bezprecedentní válku, která se stala nejrozsáhlejší konvenční bojovou operací v Evropě od skončení druhé světové války. Evropská unie ostře odsoudila ruskou invazi a vyzvala Moskvu k ukončení bojů. I přes uvalené sankce proti Rusku válka pokračuje a s ní i dopady na občany Ukrajiny. UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) odhaduje, že od vypuknutí bojů uprchlo do sousedních zemí více než 2,5 milionu uprchlíků a jejich počet nadále stoupá. Podle odhadů OSN by do EU mohlo přijít až pět milionů lidí.

Před válkou utíkají především ženy, děti a senioři, dospělí muži kvůli všeobecné mobilizaci nesmějí zemi opustit. Česká republika již přijala okolo 200 tisíc uprchlíků, kteří míří především do velkých měst, kde jsou prozatímně ubytováni. Nicméně ubytovací kapacity v některých městech docházejí, a proto je nutná pomoc a větší zapojení všech krajů. Uprchlíci by měli trávit co nejméně času v provizorních a nouzových podmínkách tělocvičen a velkých hal. Válka je ohromným psychickým tlakem a je třeba uprchlíky, zejména pak děti, co nejdříve integrovat do společnosti, dostat je mezi lidi, aby ucítili sounáležitost a podporu. Ubytování na farmách či agropenzionech může být pro mnohé vhodným prostředím, kde přečkat tuto nelehkou dobu. Klid venkova a rodinné prostředí, které na farmách převládá, nabízí alespoň částečné zmírnění psychického tlaku a odtržení od smutné reality.

ASZ ČR již finančně přispěla na pomoc Ukrajině, stejně tak se mnozí členové Asociace zapojili do pomoci pro Ukrajinu nabídkou ubytování, peněžními dary na různé sbírky či přímou pomocí na ukrajinské hranici. Bohužel válka pokračuje a situace nadále vyžaduje nabízet různé formy pomoci. Například humanitární organizace Charita požádala zemědělce v některých regionech o darování přebytku produkce - brambor, zelí a cibule. Prosíme sedláky z ASZ, pokud máte k dispozici ubytování či můžete poskytnout další podporu, pomozte potřebným. Pomáhat lze rukama i hlavou, materiálně i finančně, z terénu i z gauče. Vybrat si můžete z mnoha možností, které naleznete například zde https://www.stojimezaukrajinou.cz/. Ve všech krajích vznikla asistenční centra na pomoc Ukrajincům, která řeší ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Seznam těchto center naleznete zde: https://www.mvcr.cz/clanek/seznam-kontaktnich-asistencnich-center-pomoci-ukrajine.aspx

Pokud máte další návrhy nebo náměty, jak pomoci ukrajinským uprchlíkům skrze platformu Asociace, neváhejte kontaktovat hlavní kancelář ASZ ČR. Děkujeme.

Hlavní kancelář ASZ ČR

Přečteno: 1 150x
Katalog farem