Malé rodinné vinařství Valihrachových opět potvrdilo, že je světové

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek
Malé rodinné vinařství Valihrachových opět potvrdilo, že je světové

Vinařství předsedy Vinařské asociace ČR, členské organizace Asociace soukromého zemědělství ČR, Jožky Valihracha a jeho rodiny v Krumvíři na Břeclavsku již dlouhé roky dokládá, že kvalita je lepší než kvantita a že i z nevelké výměry opečovávané jednou rodinou může vzejít světově úspěšná produkce. Znovu se to potvrdilo tuto středu, kdy byla zveřejněna výsledková listina 29. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Chardonnay du Monde. Chardonnay 2019 Vinařství Josef Valihrach získalo stříbrnou medaili a o tři roky starší vzorek (Chardonnay 2016) vybojoval zlato, a navíc mu ještě patří první místo Top Ten.

V letošním ročníku tohoto uznávaného klání, které se konalo minulý týden ve Francii, soutěžilo celkem 546 vín z dvaatřiceti zemí. Do České republiky putuje pět cen, dvě z nich (včetně absolutního prvenství) náleží právě Vinařství Valihrach.

Za posledních dvanáct let se vína od Valihrachových objevila na prvním až pátém místě žebříčku nejlepších Chardonnay na světě. Na prvním místě třikrát, poprvé v roce 2014, podruhé předloni a letos potřetí. „Budu se asi opakovat, ale tento výsledek pro nás moc znamená. Není soutěž, která by měla přísnější pravidla, nejen pro samotné hodnocení, ale už jen na výběr hodnotitelů. Opravdu je to po všech stránkách nejvíce hlídaná soutěž, o to víc si úspěchu vážím,“ říká Jožka Valihrach, který dlouhodobě přijímá veškeré úspěchy s velkou pokorou.

Vinařství a farma rodiny Valihrachových jsou již tři desítky let známy pěstováním více než třicítky odrůd vinné révy na dvaceti hektarech půdy ve Velkopavlovické vinařské podoblasti a výrobou kvalitních přívlastkových vín, oceněných na nejprestižnějších mezinárodních soutěžích. Kromě Josefa Valihracha, mimo jiné trojnásobného držitele titulu Vinař roku, jsou hybnými silami hospodářství i další členové rodiny, kteří se s úspěchem zaměřili zejména na klasické zemědělství v podobě pěstování řady plodin na 100 hektarech půdy s důrazem na krajinotvorbu, a chov masného skotu za účelem produkce plemenných zvířat. Valihrachovi charakterizuje rodinná symbióza, úcta k tradici a venkovské pospolitosti, ale i moderní podnikatelské plány. Že by právě toto byla cesta k úspěchu? Možná ano, daří se jim i v tuzemsku, kde v roce 2018 získali první místo v soutěži ASZ ČR Farma roku, z loňského ročníku soutěže Pestrá krajina této nevládní organizace si odnesli stříbrnou medaili. Velká gratulace a jen tak dál!

Přečteno: 1 070x