Z jarního jednání Rady ASZ ČR v Hustopečích

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Z jarního jednání Rady ASZ ČR v Hustopečích

První Rada ASZ ČR letošního roku se uskutečnila za velkého zájmu zástupců z celkem 51 členských organizací Asociace v jihomoravských Hustopečích. Na dvoudenní zasedání Rady se diskutovalo několik klíčových a aktuálních témat. Projednávala se nová podoba Strategického plánu SZP 2023+, podle níž se budou přerozdělovat dotace v zemědělství na následujících pět let, a ke které se vyjádřili i pozvaní političtí hosté. Diskutovalo se projednávání mysliveckého zákona, návrh zákona o rodinných farmách, ale i další směřování Asociace. Účastníci Rady také uspořádali sbírku na pomoc válkou zmítané Ukrajiny.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich ve svém úvodním vystoupení vyjádřil důležitost soukromých zemědělců, které považuje za dobré hospodáře praktikující udržitelné a lokální zemědělství. Obzvláště v této tíživé době ovlivněné válkou na Ukrajině je nasnadě uvědomit si strukturu našeho zemědělství a posílit lokální producenty základních potravin. Rada ASZ ČR se rozhodla na místě uspořádat finanční sbírku na pomoc Ukrajině a účastnici Rady dohromady vybrali 101 tisíc Kč, všem patří velké poděkování.

Stěžejním tématem posledních měsíců bylo nastavování nového Strategického plánu (SP) SZP, který bude od roku 2023 více reflektovat podporu rodinných farem. Na upravené podobě Strategického plánu se ze zemědělských organizací zásadně nejvíce podílela ASZ ČR. K nové dotační politice se vyjádřili i pozvání hosté. Místopředseda Zemědělského výboru PSP ČR Petr Bendl (ODS) zdůraznil, že evropský zemědělský rozpočet je celkově nižší o 13 %, proto je nesmyslné porovnávat předchozí a nový stav a je třeba, aby zemědělci spíše porovnávali původně navrhovanou podobu Strategického plánu připravenou za ministra Tomana (která skrývala několik záludných opatření, jež by ohrozily zejména malé a střední zemědělce) a upravenou verzi za ministra Nekuly. I proto Asociace nadále požaduje od Ministerstva zemědělství oficiální kalkulačku, která by porovnala Tomanovu a Nekulovu verzi SP. Náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík (PIRÁTI) doplnil, že nový SP ještě není dokončen a je třeba dořešit konkrétní nastavení a pokračovat v dalších jednáních. Holomčík také zmínil důležitost revize národních dotaci (pozn. letos na ně bylo přiřazeno 5 miliard Kč ze státního rozpočtu) a hledání efektivity jednotlivých titulů.

Začátkem letošního roku Asociace uzavřela memorandum se Svazem vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů ČR (SVOL). Spolupráce mezi oběma organizacemi je velmi důležitá, neboť obě pojí podobná členská základna a společná témata. Aktuálním společným tématem je bezesporu zákon o myslivosti. Předseda SVOL Jiří Svoboda na Radě ASZ ČR zmínil, že struktura lesů se po kůrovcové kalamitě velmi změnila a mladé porosty jsou ohroženy zvěří. Změna mysliveckého zákona by měla dát vlastníkům lesních a zemědělských pozemků vetší právo redukovat přemnoženou zvěř, která v celé ČR způsobuje stamilionové škody.

Rada Asociace také diskutovala postoje části veřejnosti proti konvenčnímu zemědělství. Veřejnost silně vnímá negativní vlivy zemědělství na životní prostředí, ale neuvědomuje si, že odpovědně a uměřeně prováděné konvenční hospodaření má v zemědělství nezastupitelné místo. Valná většina členů Asociace jsou poctiví konvenční zemědělci, kteří vyrábí kvalitní produkty, a zároveň pečují o krajinu. I tak konvenční zemědělství čelí velkým tlakům, které budou pravděpodobně i nadále sílit. Je potřeba, aby bylo jedním z cílů Asociace vytvářet dobré jméno soukromým zemědělcům a rodinným farmám, a předkládat veřejnosti příklady dobré praxe.

Rodinné farmy jsou klíčovým modelem evropského i světového zemědělství zajištující udržitelné a generačně přenosné hospodaření v zemědělské krajině. I přes svůj pozitivní vliv na zemědělství a společnost jsou v kontextu české legislativy či dotačních podpor často znevýhodněny. ASZ ČR proto přišla s návrhem zákona o rodinných farmách, který dokáže odlišit rodinné farmy od dalších zemědělských subjektů a bude stavět na jejich podnikatelských, sociálních i environmentálních přínosech. Rada ASZ ČR uložila vytvoření pracovní skupiny ke konceptu podpory rodinných farem a jejich legislativní ukotvení za účelem podrobnějších analýz a seznámení členské základny a širší veřejnosti s tímto návrhem.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Ing. Anna Chládová

Přečteno: 907x
Katalog farem