S kvalitními potravinami ušetříte na množství. Tělu jich stačí méně, aby se uživilo, míní biofarmář

Český rozhlas
Sdílejte článek
S kvalitními potravinami ušetříte na množství. Tělu jich stačí méně, aby se uživilo, míní biofarmář

Pro uchování hodnoty doporučuje ukládat peníze do zlatých slitků, vedle investic se ovšem Michal Spurný věnuje i produkci potravin. „Dnes už to nejsou jen takové ty kapitalistické pohledy, vytváření nějaké hodnoty a budování, ale hledám i cesty, které mají vyšší filozofický přínos. To jsem třeba objevil v tom zemědělství,“ vysvětluje biofarmář. Jak se dá na kvalitních potravinách ušetřit? A proč se věnuje především kravskému mléku?

Michal Spurný je nejen investor, ale od roku 2016 i majitel farmy Františky na Tachovsku. Vy jste rok studoval zemědělství na Mendelově univerzitě v Brně. To jako průprava stačilo?

Stačilo mi to, abych získal zajímavé kontakty, protože Mendelova univerzita je prostředí v rámci zemědělství velmi kvalifikovaných lidí. A zároveň říkám, že pokud člověk se chce pouštět do zemědělství, jak musí mít zdravý selský rozum, jinak to nejde.

Můj otec byl veterinář a maminka se pohybovala v prostředí zvířat už od malička, takže jsem k tomu tak nějak nakouknul, než jsem byl menší. To zemědělství nebylo úplně šálek kávy, do kterého by se vrhl, když jsem měl velké budovatelské ambice.

Dostal jsem se k tomu až nějakou životní cestou, životní zkušeností. Pocházím prostě z přírody a základ našeho žití tak je potravina. Nebylo mi úplně sympatické si kupovat potraviny, o kterých jsem věděl, že nejsou kvalitní, a tak jsem začal tíhnout k tomu vytvořit si nějakou potravinu. To byl jeden z důvodů, proč se zakládala farma – měl to být malinký projekt o pár hektarech, ale postupem času to přerostlo. Napomohl tomu covid, kdy v roce 2020 jsme se rozvoji farmy a hospodaření poměrně věnovali. Nabrali jsme větší množství zvířat a potvrdilo se, že byla správná cesta. O rok později jsme získali hlavní cenou za sýr v Regionální potravině Plzeňského kraje.

Jedeme kompletně v ekologickém režimu, produkujeme biopotraviny a vznikl fond, který má právě podporovat malé farmy a zemědělství, které je smysluplné a tvoří nějaké produkty. Katka Zychová, která má starosti v roli investiční bankéřky všechny věci v rámci toho fondu, myslím volí správnou strategii na rozvoje toho zemědělství, protože zemědělství se rovná potravina a potravina by měla být kvalitní, protože tím se my živíme.

V čem jsou podle vás přednosti kozího mléka?

Na farmě máme jednu takovou soutěž, říkáme tomu farmářská výzva, vymyslela to partnerka. Naléváme lidem k ochutnání kozí mléko a kravské mléko. Důvod, proč takto děláme, je, že občas přijdou lidé a říkají: fuj, to je kozí. Ptáme se jich proč a oni že to smrdí. A když jim pokládáme další otázku, a proč to jakoby smrdí, tak protože ‚v mládí mi to dávali teplé kvůli bolení v krku.‘

Kozí mléko má obrovské zdravotní účinky, antikarcinogenní účinky. Mnoho lidí popsalo své zkušenosti se zdravotními komplikacemi nebo alergií na laktózu a když začali pít kozí mléko, tak jim to pomohlo. To je jedna z věcí, proč jsme se začali zabývat primárně kozím mlékem

Mají lidé chuť připlatit si za kvalitní produkty, anebo pro českého zákazníka zůstává stále určující cena?

Byli jsme překvapeni, že ze začátku to bylo hodně o reakcích na cenu. Lidé říkají, že si raději půjdou koupit něco levnějšího. To je právě ten důvod, proč se občas v těch řetězcích objevují ty nekvalitní potraviny: protože zákazník je ovlivňován, v podstatě motivován cenou.

Když ale půjdeme úplně do detailů, tak trochu si připlatit, koupit si kvalitnější potravinu, znamená daleko rychlejší přísun živin. Když je dostatečný přísun živin, tak potřebuji sníst daleko menší množství a když sním daleko méně, tak daleko více ušetřím. Takže když se kvalitní potravina na začátku jeví jako dražší, ve finále ušetříte, protože tělu stačí daleko menší část, aby se uživilo a vy ušetříte na množství nákupu. Takže doporučuji se opravdu zaměřit na složení a kvalitu těch potravin a ochutnat kvalitní potraviny oproti tomu, co se nám občas předkládá v řetězcích.

Autoři: Vladimír Kroc, Jakub Krahulec
 
Přečteno: 664x