Hrozí globální výpadky potravin. EU už se připravuje, chce podpořit evropskou produkci

EURACTIV.cz
Sdílejte článek
Hrozí globální výpadky potravin. EU už se připravuje, chce podpořit evropskou produkci

Ruský útok na Ukrajinu může dopadnout na globální obchod se zemědělským zbožím. Evropská unie už přišla s plánem, jak se vyhnout nejhoršímu scénáři a zabránit nedostatku potravin. Spolehnout se chce na domácí produkci.

Dostupnost potravin v Evropě není v současné době nijak ohrožena. Veřejnost o tom ujišťuje sama Evropská komise, podle jejíž dat je Evropa v mnoha zemědělských produktech do velké míry soběstačná. Na druhou stranu však přiznává, že v případě krmných bílkovin je EU čistým dovozcem. Válka na Ukrajině navíc může vést k dalšímu růstu cen potravin a Evropa se tak podle Bruselu musí připravit a adekvátně reagovat.

„Se zastavením produkce ukrajinských zemědělců kvůli válce a sankcím uvalených na Rusko a Bělorusko můžeme očekávat narušení nebo výpadky některých dodávek potravin,“ varoval poslanec Evropského parlamentu Ondřej Kovařík (za ANO).

Nejde přitom jen o samotnou Ukrajinu či Evropu, ale i další kontinenty. „Pokud se Ukrajině nepodaří sklidit a vyvézt alespoň významnou část zemědělské produkce, kterou zásobovala převážně severní Afriku a Blízký východ, budou tyto regiony čelit velkému nedostatku potravin. A ten by vyvolal další migrační vlnu směrem do Evropy,“ upozornila europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Mimořádné peníze pro zemědělce

Komise už přišla s první sérií opatření, kterými chce zemědělcům ulevit. Do agrárního sektoru chce napumpovat 500 milionů eur (zhruba 12 miliard korun).

„O speciální finanční podporu pro postižené sektory jsme žádali opakovaně a jsem rád, že k tomu nakonec dojde. Česká republika bude mít z evropských zdrojů k dispozici více než 270 milionů korun, které využije například do sektoru prasat nebo pro pěstitele jablek,“ přiblížil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Unie pak také rozvolnila předešlé požadavky spojené s ochranou klimatu. Podle nich museli zemědělci pobírající dotace ponechávat část půdy ležet ladem, nyní ji však budou moci využít k pěstování plodin či k pastvě bez toho, aby o podporu z evropských fondů přišli.

Komise pak bude sbírat od členských států údaje o jejich zásobách potravin a krmiv. Pokud bude u některého zboží zásadně klesat množství, bude na to moci EU včas zareagovat.

„Je dobře, že si tyto problémy uvědomuje i Evropská komise a přišla s prvním plánem, jak našim zemědělcům ulevit a umožnit navýšení produkce potravin v EU,“ uvedla europoslankyně Vrecionová.

Unie pomůže ukrajinským zemědělcům

Rusko podle ukrajinských úřadů útočí přímo na místní zemědělství, aby omezila dodávky potravin. Evropská komise již varovala předtím, že Rusko chce na Ukrajině vyvolat hladomor.

Dopad ruské agrese vůči Ukrajině na zemědělství a dodávky potravin už řešil i zemědělský výbor Evropského parlamentu. K jeho členům v úterý promluvil i ukrajinský ministr zemědělství Roman Leščenko.

„Ministr požádal o dovoz sanic a osiva, požádal o podporu,“ komentovala jednání s ukrajinským představitelem europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „Naší odpovědí je solidarita a nabídka pomoci,“ dodala.

Slova české europoslankyně vzápětí potvrdila i Evropská komise, která je odhodlaná ukrajinským zemědělcům pomoci.

Ukrajinu čelící ruské agresi nenecháme na holičkách. Naší hlavní prioritou je zajistit, aby měli Ukrajinci co jíst a pít a aby měli k dispozici dostatek paliva,“ prohlásil evropský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski.

„Pomůžeme jim také s tím, aby mohli i letos zasít a zajistit tak pěstování a vývoz obilovin a olejnatých semen, které potřebují nejen pro sebe, ale i pro obyvatele ostatních částí světa,“ upřesnil eurokomisař.

Přečteno: 408x