Rodinné farmy mají podporu u předsedkyně Poslanecké sněmovny

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Rodinné farmy mají podporu u předsedkyně Poslanecké sněmovny

Vládní pětikoalice má za sebou sto dní u moci, během kterých musela řešit krize spojené s covidem-19, růstem cen energií, inflací a v neposlední řadě bezprecedentní ruskou agresi na Ukrajině. Z pohledu Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) bychom chtěli vládě vyjádřit poděkování a podporu za změny v dotační politice, které se i přes demonstrace a velkou kritiku podařilo prosadit. Pomohly tak většině zemědělských subjektů, neboť od příštího roku se více podpoří menší a střední zemědělci, ale zároveň mohou všechny zemědělské subjekty čerpat dotace v nově zavedených ekoschématech a dotačních opatření druhého pilíře (které byly navýšeny o sedm miliard). O změnách v zemědělských podporách a dalších tématech zástupci Asociace – předseda Jaroslav Šebek a místopředsedové Jan Štefl a Jan Staněk, diskutovali na jednání s předsedkyní Poslanecké sněmovny PČR Markétou Pekarovou Adamovou a předsedou zemědělského výboru Michalem Kučerou (oba TOP 09).

Současné zemědělství vyrábí více, než spotřebujeme a nejsme bezprostředně ohroženi nedostatkem produkce, jak se v kontextu s válkou na Ukrajině často objevuje v mediálních diskusích. České zemědělství není ani v přímém ohrožení výroby základních komodit, ročně dokonce vyveze kolem padesáti procent komodit do zahraničí. Skutečným problémem je zejména nedostatek zpracovatelských kapacit, které by přidaly zemědělské produkci na hodnotě a na skutečné bezpečnosti. ASZ ČR představila zástupcům TOP 09 strategická řešení, která by pomohla restrukturalizovat české zemědělství. Je nutné dát prostor nejenom velkým a centralizovaným podnikům, ale podpořit především pestřejší skladbu hospodařících subjektů. Nejefektivnější a s ohledem na životní prostředí nejekologičtější cesta je podpora takových podniků, které se zaměřují na lokální výrobu, zpracování, distribuci i spotřebu. Právě rodinné farmy a menší zemědělci vyrábějí širokou škálu potravin, které jsou navíc autentické, eliminují dlouhé převozy produkce napříč ČR a EU, a v kontextu dnešní doby dokáží nejsnáze reagovat na měnící se podmínky. I proto jsme předsedkyni Poslanecké sněmovny a předsedovi zemědělského výboru představili koncept legislativního ukotvení rodinných farem, který může bezesporu usnadnit hospodaření velké skupiny zemědělců a přispět ke stabilizaci českého zemědělství. Navíc se tak může podpořit zájem a motivace mladých zemědělců, kterých je dlouhodobě nedostatek. Markéta Pekarová Adamová toto téma podpořila a zmínila, že nedávno o konceptu rodinných farem diskutovala s předsedou Výboru pro zemědělství a životní prostředí Národní rady SR Jaroslavem Karahutou, neboť na Slovensku již mají rozpracovaný návrh tohoto zákona.

Vládní koalice ukázala za krátkou dobu svého působení velkou sílu a jednotná rozhodnutí. Je třeba, aby nadále aktivně řešila naplňování programu vlády, o což jsme zástupce koalice také požádali. Zároveň by měli členové vlády více zdůrazňovat svá rozhodnutí a předkládat veřejnosti jejich argumentaci. Obzvláště v době, ve které se velmi jednoduše šíří dezinformace, jenž vyvolávají obavy až paniku ze strany širší veřejnosti. Asociace byla také pozvána předsedou Michalem Kučerou na pracovní jednání vedení zemědělského výboru PS PČR, kde proběhne diskuse k současné situaci v zemědělství s poslanci, zástupci Ministerstva zemědělství, Správy státních hmotných rezerv, Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Zemědělského svazu ČR.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Přečteno: 1 015x
Katalog farem