V kauze zakázek na ministerstvu zemědělství zatím policie nikoho neobvinila

ČTK
Sdílejte článek
V kauze zakázek na ministerstvu zemědělství zatím policie nikoho neobvinila

V kauze údajné korupce při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství, kvůli které minulý týden na ministerstvu i dalších místech zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), zatím policie nikoho neobvinila. Všichni zadržení už také byli propuštěni, sdělila na dotaz ČTK žalobkyně Denisa Sotáková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ se týká zakázek z doby bývalého ministra Miroslava Tomana (ČSSD), u kterého policisté podle médií také provedli domovní prohlídku. Server Lidovky.cz uvedl, že Tomana policisté podezřívají z toho, že přijal úplatek.

O tom, že policie v souvislosti se zakázkami zadržela několik lidí, informoval v pátek server Seznam ZprávyDeník N s odkazem na policejní zdroje napsal, že zadrženi byli tři lidé, mezi nimi státní tajemník ministerstva Jan Sixta a vedoucí odboru informačních a komunikačních technologií Oleg Blaško.

Podle Seznam Zpráv detektivové pracují se zjištěním, že přidělování zakázek za desítky milionů korun údajně doprovázela korupce. Mají přitom k dispozici odposlechy, kde se aktéři případu o úplatcích baví.

Web Lidovky.cz dnes uvedl, že policie se zabývá zakázkami ministerstva z posledních dvou let v hodnotě asi 200 milionů korun, zejména zakázkou na zajištění IT a technické podpory, kterou dodavatel vysoutěžil v roce 2020 za desítky milionů korun. Vyšetřovatelé prověřují, zda byl její součástí úplatek, uvedl server. Společnost měla původně podle webu nakoupit licence pro ministerstvo od globální firmy, nakonec je zakoupila od menšího dodavatele, v rámci přeprodeje licencí se ale podle policie zvýšila jejich cena.

"Tím se vygenerovala částka šest milionů korun na úplatek pro Ing. Miroslava Tomana," cituje server z policejních dokumentů. Prostředky mu podle webu v budově ministerstva předat jeden z ministrových spolupracovníků, který je údajně předtím získal od subdodavatele zakázky. Lidovky.cz také uvedly, že Toman nebyl podle policie s výší úplatku spokojen a sešel se kvůli tomu se zástupcem dodavatele zakázky. Následně údajně také pozastavil přípravu IT zakázek na poradě vedení svého resortu.

"Kromě toho dle vyšetřovatelů také vyslal dva emisary, aby dodavateli tlumočili požadavek na úplatek ve výši deset milionů korun za preferování jejich společnosti před jinými dodavateli působícími na trhu IT," uvedl server.

Skupinu státních úředníků a manažerů podle Lidovek.cz policie podezírá mimo jiné z podplácení, zjednání výhody při veřejné zakázce, při veřejné soutěži a dražbě. "Nezlobte se, podepsal jsem mlčenlivost. Zatím nejsem z ničeho obviněn. To je jediné, co k tomu mohu říci," řekl serveru Blaško, který byl podle médií mezi zadrženými.

Sotáková už v pátek na webu uvedla, že státní zastupitelství dozoruje řízení kvůli podezření z podvodů při zadávání veřejných zakázek. Škoda podle ní mohla vzniknout České republice zastoupené ministerstvem zemědělství.

Toman poprvé stál v čele ministerstva zemědělství od července 2013 do ledna 2014 v době vlády Jiřího Rusnoka. Podruhé byl jmenován ministrem zemědělství v červnu 2018 ve vládě Andreje Babiše (ANO), kam jej jako nestraníka nominovala ČSSD. Ve funkci byl až do konce Babišova kabinetu, letos v lednu jej vystřídal Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) z nového kabinetu Petra Fialy (ODS).

K Sixtovi, který byl podle médií jedním ze zadržených, Deník N uvedl, že státním tajemníkem ministerstva zemědělství je od roku 2018 a zároveň řídil sekci IT a správy majetku. Koncem minulého roku IT sekce přešla na náměstka Aleše Kendíka.

Přečteno: 577x