Nejmodernější zemědělskou techniku prezentuje nová expozice NZM v Ostravě

ČTK
Sdílejte článek
Nejmodernější zemědělskou techniku prezentuje nová expozice NZM v Ostravě

Nejmodernější zemědělskou techniku prezentuje ode dneška nová expozice ostravské pobočky Národního zemědělského muzea. To bylo v industriálním areálu Dolních Vítkovic otevřeno v roce 2020. Výstava, která bude přístupná do února 2023, představuje i panely srovnávající vize moderní techniky z doby před 70 až 100 lety s tím, kam se technologie skutečně posunuly. ČTK to řekla mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Vystaven je například prototyp svahové sekačky, která je naváděna přes GPS, nebo polní robot, multifunkční autonomní nosič nářadí, který dokáže v závislosti na zvoleném nářadí na poli zastat více činností. Postupně může osívat nebo například plít. K vidění je také dron české výroby či plně autonomní stroj, který se kompletně stará o záhon. "Sám zasadí, zavlaží, vypleje, hnojí i osvětluje," uvedla mluvčí.

Zajímavostí je také tiskárna české výroby, která z čokolády dokáže ve 3D tisku zhotovit takřka cokoli. K vidění je i malý robot Tertill z USA, který konstrukčně vychází z robotických vysavačů a byl vyvinut pro práci na zahrádce. Nabíjí se solárně a umí plít. Na výstavě má záhonek a zdroj světla, bude tedy k vidění v provozu.

Posledních dvacet let jsou vyvíjeny a zaváděny senzorové technologie, autonomní stroje a digitální platformy, které umožňují snížit podíl rutinní a namáhavé práce, ušetřit čas, zvýšit výnos a současně snížit ekologickou stopu zemědělství v krajině. Tyto platformy jsou někdy označovány jako zemědělství 4.0 nebo precizní zemědělství.

"Inovace v zemědělské technice mají nejen nahradit ubývající pracovní sílu, ale především zajistit úspory v provozu a navýšit produkci potravin. Jedním z cílů výstavy je také představit zemědělství jako důležitý a také atraktivní obor, v němž má cenu a význam pracovat," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Hlavním cílem výstavy je návštěvníkům přiblížit podstatu změn v zemědělství, prezentovat vybrané technologie a představit novou generaci zemědělských strojů a systémů. "Jsme na prahu změny, kdy jsou moderní technologie dostupné i běžným zemědělcům. Precizní zemědělství je návratem k důvěrné znalosti půdy a polí, jakou měli naši předkové, jen to nyní za zemědělce vyhodnocují stroje," dodal kurátor muzea František Švábenický.

Národní zemědělské muzeum se zabývá tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Kromě hlavní výstavní budovy v Praze má pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nedávno otevřené muzeum v Ostravě. Ostravská pobočka nabízí studijní depozitáře zemědělské techniky, interaktivní expozici Depozitář potravin a průběžně obměňovanou a doplňovanou Galerii českých potravin.

Přečteno: 367x