„Hlavní důvod zdražování je stoupající cena krmiv, to znamená obilovin na světovém trhu. A potom také stoupající náklady na energie, to znamená elektřinu, pohonné hmoty a podobně. To je hlavní příčina. A pak se k tomu také trochu přidává taková ta panika, která souvisí s ukrajinskou krizí, protože signály do budoucna jsou, že se všechno zdraží, takže i to zdražování masa přispívá k tomu, že obyvatelé kupují to, co bylo levnější – a vepřové maso patřilo k těm levnějším masům, ve srovnání třeba s hovězím i skopovým, tak lidé to začali skupovat,“ zmínil důvod zdražení Štefl.
A jak velké bude podle něj opravdu zdražení? „Myslím si, že u vepřového masa to bude mezi 60 - 80 procenty víc, protože nárůst ceny krmiv je fatální. Ty ceny se zvedly zhruba o 30 až 50 procent. A to ještě žijeme ze zásob krmiv z minulého roku," podotkl Štefl. „Teď se zemědělcům zvedly až na trojnásobek také ceny hnojiv. Zdražily i energie a pohonné hmoty,“ uvedl.
Dovoz vepřového masa sem podle něj funguje. „To je snad jediná komodita, v níž má Česká republika nejnižší soběstačnost, co existuje. Tady jsme na soběstačnosti zhruba kolem padesáti procent. Za těch posledních třicet let ta soběstačnost nenarůstá, naopak ještě klesá," zmínil Štefl, že i náklady u Poláků či Belgičanů, odkud se sem nejvíc vepřového masa vozí, jednoznačně narostou.
Štefl tedy nepředpokládá, že by se do konce roku cena vepřového vrátila na původní výši.
Zdroj: Parlamentnilisty.cz