Dozorčí radu zemědělského fondu povede Michálek, jeho nominace vyvolala debatu

ČTK
Sdílejte článek
Dozorčí radu zemědělského fondu povede Michálek, jeho nominace vyvolala debatu

Do čela dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) zamířil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Ve sněmovní volbě byl jediným kandidátem, jeho nominace koalicí Pirátů se Starosty vyvolala mezi poslanci debatu. Před tím dolní komora odvolala z pozice předsedy dozorčí rady fondu, který přerozděluje peníze zemědělcům, potravinářům a lesníkům na dotace, někdejšího poslance KSČM Pavla Kováčika. Sněmovna obměnila také dozorčí rady dalších státních fondů. Volební výsledky oznámil předseda příslušné sněmovní komise Martin Kolovratník (ANO).

Poslanec ANO Karel Tureček k Michálkově nominaci podotkl, že si nevšiml, že by se někdy zabýval zemědělstvím. "Jde o ryzí politickou nominaci bez ohledu na odbornost," řekl. Michálek argumentoval, že fond nedělá zemědělskou politiku, ale jde o platební agenturu a v jeho radě by měl být také právník. Koaliční poslanci jeho stanovisko podpořili a navíc upozorňovali na to, že předsedou rady musí být ze zákona poslanec. "v okamžiku, kdy všechny ostatní vládní strany navrhly své zemědělské odborníky, nikoliv poslance, jsme hledali bohužel jednoho poslance z vládní strany. Přihlásil se k tomu kolega Michálek. Já mu za to děkuji," řekl předseda poslanců ODS Marek Benda. Předseda poslanců SPD Radim Fiala pak Michálkovi blahopřál "k vítězství v koaličním výběrovém řízení a k politické trafice".

V pětičlenné dozorčí radě SZIF skončili také poslanci opozičního hnutí ANO Josef Kott a Monika Oborná a nominantka SPD Jitka Věková. Sněmovna místo nich zvolila za koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Josefa Stehlíka a Jakuba Hrušku a za koalici Pirátů se Starosty Pavla Moulise. Neuspěl adept opozičního hnutí SPD Oldřich Černý. Místopředsedu fondu vybírá Senát.

Sněmovna odvolala také všech pět členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) včetně předsedy, bývalého poslance ANO Pavla Pustějovského, a místopředsedy, nynějšího ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). V radě fondu, který rozděluje peníze na dopravní stavby, skončili rovněž někdejší poslanci ČSSD Roman Onderka a KSČM Pavel Hojda a Ivan Fencl nominovaný SPD. Do rady zamířili za koalici Spolu poslanec ODS Ivan Adamec a Pavel Šustr, za koalici Pirátů se Starosty Jindřich Lechovský a za ANO místopředseda Sněmovny a někdejší ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Nominanta SPD, poslance Jana Hrnčíře, Sněmovna nezvolila. Jedno místo zůstalo neobsazené i kvůli tomu, že Piráti se Starosty stáhli kvůli střetu zájmů nominaci Jana Svitáka, náměstka hejtmana Libereckého kraje.

Na pět míst v dozorčí radě Státního fondu podpory investic nakonec kandidovala čtveřice uchazečů, když koalice Spolu stáhla nominaci náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka a koalice Pirátů se Starosty nominaci vimperské starostky Jaroslavy Martanové, a to rovněž kvůli střetu zájmů. Za koalici Spolu poslanci zvolili do rady Pavla Nalezeného, za Piráty se Starosty opět Šimona Barcziho a za hnutí ANO poslankyni a bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Hnutí SPD neuspělo s kandidaturou poslankyně Marie Pošarové. Sněmovna před volbou odvolala dosavadní členy, vedle Barcziho Jana Babora, Milana Grmelu, Jana Kubíka a Jaroslavu Nestěrovou. Státní fond podpory investic vznikl ze Státního fondu rozvoje bydlení. Rozšířil svou působnost například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch.

Přečteno: 752x