Rozšířená spolupráce se Spolkem pro obnovu venkova ČR

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Rozšířená spolupráce se Spolkem pro obnovu venkova ČR

Spolek pro obnovu venkova České republiky (SPOV ČR) je organizace hájící zájmy venkova. Asociace soukromého zemědělství ČR se spolkem mnoho let spolupracuje a tvoří přirozené partnerství stvrzené společným memorandem, jenž bylo po více jak deseti letech rozšířeno na Valné hromadě SPOV ČR konané začátkem dubna 2022 za účasti předsedy ASZ ČR Jaroslava Šebka.

Obě organizace se shodly na další vzájemné spolupráci, podpoře a sdílení informací pro rozvoj zemědělství a ekonomicky životaschopného venkova. Důležitá společná témata SPOV ČR a ASZ ČR jsou bezesporu pozemkové úpravy jako nástroje k vyjasnění vlastnických vztahů k půdě, snižování byrokracie v oblasti zemědělství, venkovské ekonomiky a stavebního práva či změny v rozpočtovém určení daní ve prospěch menších obcí. Důležitou společnou aktivitou je také posílení dotačního programu LEADER pro podporu rozvoje venkova, jehož implementace probíhá prostřednictvím Místních akčních skupin (MAS). Během lednových úprav nového Strategického plánu SZP 2023+ Spolek pro obnovu venkova v čele s předsedkyní Veronikou Vrecionovou podpořil potřebné změny ve prospěch menších farmářů, za což jim patří velký dík.

Nejvýraznějšími každoročními akcemi SPOV ČR jsou zejména konference Venkov a soutěž Vesnice roku vyhlašovaná od roku 1995, jejímž hlavním cílem je snaha prezentovat rozmanitost a pestrost uskutečňovaných programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Asociace v podobném duchu již téměř 20 let pořádá soutěž Farma roku, v níž představuje úspěšné zemědělské podnikatele zásadně se podílející na rozvoji venkova.

Je jisté, že zájmy sedláků a zástupců samosprávy nemusí být vždy stejné, byť řada zemědělců je také ve vedeních obcí. Každopádně však platí, že bez aktivního dialogu a upřímného vzájemného respektu obou skupin se věci na venkově změní k lepšímu jen těžko. Proto jsme velmi rádi, že naše selská organizace a SPOV ČR zastupující více než 800 obcí v ČR jsou pevnými partnery, což se potvrdilo již v mnoha případech v minulosti. Tohoto partnerství si v ASZ ČR velice vážíme.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

 

Přečteno: 891x
Katalog farem