Sněm ČSOP potvrdil přirozené partnerství sedláků a ochránců přírody

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
Sněm ČSOP potvrdil přirozené partnerství sedláků a ochránců přírody

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je spolek s velmi pestrou členskou základnou a aktivním zájmem o ochranu české přírody a krajiny. Na letošním 11. sněmu ČSOP, kterého se účastnil i předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek, bylo zvoleno staronové vedení Svazu - předsedou je i nadále Libor Ambrozek a místopředsedou Karel Kříž.

Sedláci byli vždy nejen hospodáři, ale i těmi, kdo po staletí utvářejí podobu českého venkova a krajiny, a dodnes svým hospodařením zásadně ovlivňují zachování naší přírody. Proto ASZ ČR a ČSOP v řadě témat pojí porozumění a přirozená spolupráce, která byla v roce 2020 stvrzena memorandem. Nicméně ve svých stanoviscích musíme vždy hledat rozumné cesty, které budou založeny na zlepšování úrovně životního prostředí, ale které současně nijak neohrozí tradiční zemědělské hospodaření. Asociace se spolu s ČSOP často setkává na pracovních skupinách, především na MŽP, či při projednávání legislativních i nelegislativních opatření. Konkrétně zástupci obou organizací diskutují potřebu novely lesního zákona či téma ochrany zemědělského půdního fondu v rámci komise Voda-sucho. Obě organizace jsou také velmi aktivní i v oblasti vzdělávání a sdílení informací mezi širší veřejností prostřednictvím konferencí a seminářů či odborných článků v Selské revui, do nichž často přispívají i zástupci ČSOP. Součástí hodnotitelské komise programu ASZ ČR Pestrá krajina je i člen Čestné rady ČSOP a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Sněm ČSOP potvrdil přirozené partnerství mezi sedláky a ochránci přírody, a jsme velmi rádi, že obě organizace dokáží hledat a najít společná stanoviska. Nejnáročnějším společným tématem je bezesporu prosazení novely zákona o myslivosti připravované s dalšími nevládními organizacemi, kterou je třeba přijmout co nejdříve a zásadně tak posílit práva vlastníků zemědělské a lesní půdy i sedláků a přispět k omezování škod způsobených lesní zvěří, ale zároveň zajistit ochranu vzácných a chráněných druhů živočichů.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Přečteno: 631x
Katalog farem