Nekula odvolal šéfa Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu

ČTK
Sdílejte článek
Nekula odvolal šéfa Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) odvolal ke konci března předsedu představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Vladimíra Ecka. Informace serveru iDNES.cz potvrdil ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Důvody odvolání ministerstvo ani Eck nechtěli komentovat.

Šéfem fondu, který ročně hospodaří s několika miliardami korun, byl Eck víc než tři roky. Funkční období mu skončilo loni a znovu uspěl ve výběrovém řízení. „Vzhledem k tomu, že dle platných právních předpisů i stanov společnosti lze členy orgánů společnosti odvolat bez udání důvodu, nebudeme důvody odvolání blíže komentovat,“ řekl serveru Bílý. K věci se nechtěl víc vyjádřit ani Eck.

Ministerstvo v úterý vypsalo výběrové řízení na člena představenstva PGRLF. Zájemci s vysokoškolským vzděláním a praxí v řídící funkci minimálně pěti let a zkušeností s problematikou řízení provozu v bance, pojišťovně nebo PGRLF se můžou hlásit do 28. dubna.

Na Ecka loni upozornil Nadační fond proti korupci kvůli zakázkám z jeho bývalého působiště v čele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který má na starosti zemědělské dotace. Eck veškerá nařčení odmítl, píše iDNES.

PGRLF podporuje zemědělce a podnikatele v lesnictví subvencemi částí úroků z komerčních úvěrů, poskytuje také přímou podporu pojištění či nákupu zemědělské půdy. Úvěry nabízí také sám. Fond je akciovou společností, kterou stoprocentně vlastní stát. Práva jediného akcionáře vykonává právě ministerstvo zemědělství.

Přečteno: 507x