Analýza: Přesun sídla fondu PGRLF do Brna může ušetřit až 3,5 milionu Kč ročně

ČTK
Sdílejte článek
Analýza: Přesun sídla fondu PGRLF do Brna může ušetřit až 3,5 milionu Kč ročně

Přesun sídla Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) do Brna může ročně přinést úsporu až 3,5 milionu korun. Vyplývá to z analýzy, kterou fondu zadalo ministerstvo zemědělství. Přesun Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), o kterém se také uvažovalo, analýza nedoporučila. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

O záměru přesunu obou fondů informoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na začátku roku. Přesun vybraných centrálních úřadů z Prahy do regionů je podle něj v souladu s programovým prohlášením vlády. "Z analýzy prvních dvou institucí nám vyplynulo, že například v případě PGRLF bychom přesunem sídla z Prahy do Brna ušetřili jen na nájmu až 24 procent nákladů," uvedl.

Rolnický fond by se podle něj mohl přesunout na jaře příštího roku. Přesný termín a jeho příprava bude jedním z úkolů nového předsedy představenstva. Nekula ke konci března odvolal Vladimíra Ecka, který fond řídil více než tři roky. Na jeho místo je vypsáno výběrové řízení. "Mým cílem je skutečně šetřit provozní náklady, i proto jsem nedávno rozhodl o zúžení počtu členů představenstva fondu z pěti na tři lidi," doplnil ministr.

Analýzu přesunu si podle pokynů ministerstva nechal zpracovat také SZIF, v tomto případě však přesun sídla do Olomouce nedoporučila. Riziko přesunu je podle analýzy příliš vysoké i vzhledem k tomu, že SZIF se musí připravit na změnu výplat podpor zemědělcům od příštího roku, což bude administrativně náročné. "SZIF sídlí v Praze ve vlastních budovách, nikoliv v nájmu, úspora nákladů při přesunu do Olomouce proto není tak zásadní," dodal Nekula. Nevylučuje, že k tématu přesunu se může ještě vrátit do konce volebního období. Chce také prověřit možnost systémových úspor u dalších institucí spadajících pod resort zemědělství.

PGRLF je akciovou společností, ve které 100 procent akcií vlastní Česká republika. Práva jediného akcionáře zajišťuje ministerstvo zemědělství. Firma hlavně poskytuje podpory formou dotací úroků z komerčních úvěrů.

SZIF je akreditovanou platební agenturou, která vyplácí zemědělské dotace. Má sedm regionálních odborů a 65 lokalizovaných pracovišť v regionech. Fond by měl letos hospodařit se 44,2 miliardy korun, což je meziročně o 3,78 miliardy Kč více. Zaměstnává přes 1300 lidí.

Přečteno: 444x