MŽP spustilo formulář k registraci invazních druhů zvířat v zájmovém chovu

ČTK
Sdílejte článek
MŽP spustilo formulář k registraci invazních druhů zvířat v zájmovém chovu

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustilo on-line formulář pro registraci invazních druhů zvířat, která lidé chovají jako domácí mazlíčky. Za resort o tom dnes informovala Dominika Pospíšilová. Od ledna platí v Česku nová pravidla pro invazní nepůvodní rostliny a živočichy z unijního seznamu. Lidé tyto druhy nesmí vypouštět, vysazovat, dovážet, převážet, uvádět na trh, ale i chovat nebo pěstovat na území Evropské unie. Pokud však lidé svá zvířata do konce letoška zaregistrují a zajistí proti úniku, mohou si je podle MŽP ponechat na dožití.

"Klíčové je, aby majitelé živočichy z unijního seznamu nerozmnožovali, aktivně bránili jejich únikům a v žádném případě je nevypouštěli do přírody," uvedl ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků na MŽP Jan Šíma. "Z uniklých jedinců invazních druhů mohou být poměrně rychle životaschopné populace, které ohrožují naše původní druhy a společenstva. Například u raka mramorovaného stačí jediná samice k tomu, aby vznikla rozsáhlá populace raků, a ta přenosem račího moru decimovala naše raky říční a kamenáče," řekl Šíma.

Ve formuláři majitelé vyplní své kontaktní údaje a informace o chovaném zvířeti - například počet jedinců, jejich stáří, ale i vybudovaná opatření proti jejich úniku. Chovatelé také potvrdí potřebná prohlášení o splnění podmínek péče o daný druh. "Vyplněné informace se propíší do osvědčení s unikátním evidenčním číslem, které majitel následně obdrží od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Registrace, resp. toto osvědčení bude dokladem o tom, že jde o jedince držené v souladu s evropským nařízením o invazních druzích 'na dožití', a neuplatní se u nich příslušné zákazy," uvedla Pospíšilová. Pokud zvíře uhyne nebo jeho majitel změní adresu, je nutné zaslat AOPK aktualizované údaje spolu s evidenčním číslem z prvotní registrace. Databáze živočichů v registru je neveřejná.

Počátkem roku 2023 se pro invazní druhy z unijního seznamu zápis do registru uzavře. Další držení či chov nezaregistrovaných zvířat pak bude porušením zákazů stanovených evropským nařízením. "V případě, že uvedené jedince invazních nepůvodních druhů nebudou majitelé schopni nebo chtít nadále držet, mohou je odevzdávat do k tomu určených zařízení," uvedla Pospíšilová. Jejich přehled MŽP zveřejní během letoška na webu resortu. Případné dotazy pak mohou chovatelé také poslat na e-mail invaznidruhy@nature.cz.

Mezi zvířata uvedená na seznamu invazních druhů patří například i rak červený, rak pruhovaný, krab čínský či želva nádherná. Ze savců jde třeba o nutrii říční, ondatru pižmovou nebo psíka mývalovitého.

Přečteno: 923x