Vyhlašujeme 5. ročník programu PESTRÁ KRAJINA

Sdílejte článek
Vyhlašujeme 5. ročník programu PESTRÁ KRAJINA

I přes překážky, které nám do cesty stavila koronavirová pandemie, se v roce 2021 podařilo úspěšně do konce dotáhnout již čtvrtý ročník programu Asociace soukromého zemědělství ČR Pestrá krajina. Komise ocenila celkem deset farem z řad našich členů, z nichž každá svým specifickým způsobem přispívá nejen k ochraně půdy, vody a prostředí ve svém nejbližším okolí, ale také k tomu, aby se do podvědomí široké veřejnosti dostala myšlenka, že právě sedlák je přirozeným tvůrcem pestré krajiny.

Všichni úspěšní účastníci loňského ročníku a jejich aktivity byli prostřednictvím videa představeni na konferenci, kterou jsme již potřetí uspořádali na půdě České zemědělské univerzity a které se on-line zúčastnilo nebo ji ze záznamu zhlédlo několik tisíc lidí. Její součástí byla také živá debata účastníků i členů komise. Podobně, i když určitě s nějakými obměnami, plánujeme připravit také ročník 2022.

Šanci uspět a být do programu zařazeni mají nejen hospodáři, kteří ve svém okolí aktivně obnovují různé prvky, jež se za dlouhá desetiletí z krajiny často vytratily, jako jsou mokřady, remízky či aleje. Naopak do programu se mohou přihlásit i vcelku běžným způsobem hospodařící sedláci, kterým není lhostejný stav jejich pozemků a k ochraně prostředí přispívají i na první pohled méně viditelným způsobem, jako je pěstování méně častých druhů plodin, šetrné nakládání s půdou, dělení půdních bloků či obnova drobných sakrálních staveb. O všech těchto příkladech budeme velmi rádi informovat veřejnost, aby mohly posloužit jako inspirace nejen pro další sedláky, ale i pro ostatní obyvatele venkova.

Pokud tedy máte pocit, že jakýmkoliv způsobem přispíváte k pestrosti krajiny, můžete se do programu Pestrá krajina do konce května přihlásit. Podmínkou účasti je pouze členství v regionální ASZ či členském spolku a nominace předsedou vašeho spolku. Veškeré podrobnosti včetně pravidel, složení komise atd. naleznete zde:

https://www.asz.cz/o-asz/nase-aktivity/pestra-krajina/.

V průběhu července a srpna pak bude probíhat hodnocení jednotlivých přihlášených projektů komisí složenou nejen ze sedláků, ale i z předních odborníků na široké spektrum souvisejících témat, kteří se zároveň podíleli na tvorbě pravidel.

„Každý rok představujeme veřejnosti v našem programu velmi zajímavé farmy z různých koutů republiky, z různého přírodního prostředí i různého zaměření. Všechny hodnocené farmy jsou originální, každá farma mne jako hodnotitele i jako kolegu sedláka něčím zaujala a všechny farmy, které se v proběhlých ročnících programu Pestrá krajina objevily, naplňují ta nejpřísnější kritéria hospodaření s půdou a krajinou“, shrnuje průběh uplynulých ročníků předseda komise a člen ASZ Litoměřice Daniel Pitek.

Hlavní myšlenkou programu Pestrá krajina tak opět zůstává snaha poukázat na fakt, že řešení problémů v krajině může spočívat zejména v návratu sedláka na vesnici. V podstatě pouze ten může odpovědně, s dlouhodobou vizí a podle znalostí lokality uplatňovat konkrétní vhodná řešení, jejichž nezbytnou podmínkou rozhodně nejsou evropské či jiné dotace. Vedlejším a velmi užitečným efektem programu je ale také setkávání stejně naladěných hospodářů jak mezi sebou vzájemně, tak i s odborníky na různá související témata, kteří tak mají možnost nahlédnout zblízka do praxe.

Těšíme se na všechny přihlášky do letošního ročníku, který naváže na ty předchozí formou prezentace farem i vyhlášením výsledků na konferenci na začátku roku 2023. I když samozřejmě plánujeme i nějaké novinky a vylepšení.

Hlavní kancelář ASZ ČR

Přihláška do soutěže Pestrá krajina 2022:

Přihláška_PK.pdf

Přečteno: 776x