Česko dál vysychá. Obce na jihu Moravy zakazují používat pitnou vodu k zalévání

ČT24
Sdílejte článek
Česko dál vysychá. Obce na jihu Moravy zakazují používat pitnou vodu k zalévání

Stav podzemních vod v Česku zůstává i po zimě nevyhovující. Na jihu Moravy už vodohospodáři zakázali ve dvanácti obcích používat pitnou vodu na zalévání nebo napouštění bazénů. Jedním z těchto míst je i Sulíkov na Blanensku.

Sulíkov leží na kopci a se suchem se potýká už padesát let. Místní obyvatelé jsou tak na nedostatek vody a s tím spojené problémy do značné míry zvyklí a nedostatečnost obecního vodovodu zkoušejí někteří z nich kompenzovat privátními vrty; například místní obyvatel Karel Pokorný by bez vlastní studny svůj zahradní bazén nenaplnil.

Potíže s vodou nicméně vedou v obci k výrazným omezením – a jedním z nich je například stavební uzávěra. Žádný nový dům by totiž nemohl být připojený k obecnímu vodovodu. Problém měl sice vyřešit nový vrt, jenže ani ten nestačil.

„Od srpna loňského roku máme vrt odstavený, protože má malou vydatnost. Dával asi jeden litr za sekundu, my jich potřebujeme pětadvacet,“ poznamenává starostka Hana Pokorná.

Podobně jako v Sulíkově se teď se zákazem využívání pitné vody musejí vyrovnat i na dalších jedenácti místech Blanenska. Většinou jde o obce s mělkými podzemními zdroji, kde je úbytek srážek cítit velmi rychle.

„V období od září do března jsme zaznamenali jen 178 milimetrů srážek, to je velmi malé množství,“ uvádí mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová s tím, že na podzemních zdrojích vody společnost sleduje nedostatečné stavy.

Jedním z řešení je podle vodohospodářů napojování na skupinové vodovody. Plán, který by chtěl v budoucnu realizovat i Sulíkov. Do té doby si ale musí vystačit se zdrojem ze sousední Rozsíčky.

Autor: Vratislav Maňák 

Přečteno: 557x