Přímo před vstupem do pavilonu se nacházela pojízdná prodejna rodinné farmy Ladislava Bureše z Pustiměře (ASZ Vyškov), ve které lákal návštěvníky široký sortiment masných výrobků a uzenin, jejichž výrobou se zabývají Burešovi již mnoho let. Na svém hospodářství chovají nosnice, vykrmují brojlery, husy a kachny, a to vše pro přímý prodej spotřebitelům například v kamenné prodejně nebo na městských trzích. Na jejich farmě byste našli i koně plemene moravský teplokrevník, které využívají pro rekreační ježdění.
Asi největší atrakcí asociačního pavilonu byla pro návštěvníky široká a pestrá nabídka Spolku výrobců a zpracovatelů hmyzu, u jehož stánku probíhaly ochutnávky potemníků, švábů, cvrčků a další „havěti“ na všechny možné způsoby. Jednalo se například o křupavé chipsy s wasabi, hmyzí tyčinky s příchutí chilli, pražené červíky s kořením, palačinky ze cvrččí mouky, cvrččí pusinky nebo čerstvě na pánvi osmahnutou hmyzí směs se zeleninou a rýží. Celé čtyři dny se aktivně zapojoval do prodeje samotný předseda spolku Ivan Papoušek, který se spolu s ostatními prodejci jedlého hmyzu věnoval zvídavým návštěvníkům nahlížejícím do beden s hemžící se hmyzí drobotinou. Seznam členů (firem) tohoto spolku si stojí pro inspiraci (marketing a reklama) vyhledat na www.svzh.cz.
Významným místem pro vytváření hloučku lidí byl stánek Farmy Markových z Únanova (ASZ Třebíč), kteří si na prodej přivezli různé druhy zastudena lisovaných olejů z pěstovaných plodin - makový, řepkový, slunečnicový, bodlákový a největší prodejní úspěch měl údajně ostropestřecový, což může svědčit o zájmu lidí o jarní detoxikaci. Poprvé jsem ochutnala u Marků jejich makové oplatky a nevím, proč jsem je neochutnala již dříve, protože mě svou chutí připomínající makové buchty nebo snad knedlíky s mákem od babičky vrátily na pár sekund do dětství. Všechno o činnosti této úspěšné farmy, která byla oceněna v roce 2019 zlatou medailí v programu Pestrá krajina, si můžete přečíst na jejich webových stránkách www.farmamarkovych.cz.
Mnoho návštěvníků také velmi zaujal pohádkový fialový stánek, který nemůže patřit nikomu jinému než rodině Drlíkově a jejich Levandulovému statku (ASZ Olomouc). Jejich sortiment byl skutečně rozmanitý a voněl po Provence nebo spíš přesněji po Bezděkovu, pro který jsou levandulová pole už tak příznačná jako klokani pro Austrálii. Na své si přišli jak milovníci kosmetiky nakupující levandulová mýdla, šampony, krémy, tělová másla, pleťové vody či vonné svíčky, tak milovníci něčeho ostřejšího kupující levandulový punč, levandulový cider nebo víno. Milovníci kosmetiky a alkoholu zároveň (jako já) kupovali obojí, nerozhodní zákazníci si pořizovali na doporučení Drlíkových třeba levandulovou kávu. Levandulový statek Bezděkov nabízí daleko více, od levandulových masáží po svatební obřady a v létě organizuje velice populární Bezděkovský levandulový festival, který se letos uskuteční 5. – 6. července 2022. Přijeďte, stojí to za to. Více informací na www.levandulovystatek.cz.
Nechyběla samozřejmě sehraná dvojice asociačních „srdcařů“, Roman a Radka Koutkovi, se svým stánkem „Sedlák z Hané“, kteří nabízeli zákazníkům své produkty nejen ze sóji. Lidé si z jejich stánku odnášeli řepkové, slunečnicové či sójové oleje a pražené sójové boby. Nejoblíbenější jsou s příchutí chilli. Koutkovi hospodaří asi na 80 hektarech půdy v Olomouci-Topolanech a jako člen Předsednictva ASZ ČR i předseda regionu ASZ Olomouc rád spolupracuje se sedláky z okolí a snaží se je zapojovat do akcí, jako byla třeba tato, a pomoci jim tak s propagací.
O vystavování svých výrobků ve stánku měla zájem také rodinná Farma Křížov pod Blaníkem z regionu ASZ Benešov. Pan Vondrák ochotně a rád odpovídal návštěvníkům na jejich dotazy ohledně pěstování bezu černého a úspěšně prodával bezové sirupy, čaje, džemy, sušené květy i plody. O jejich certifikovaném ekologickém pěstování bezu černého na pěti hektarech si můžete přečíst na webu www.predbezemklekni.cz, kde naleznete i e-shop.
Nesmím zapomenout také na oblíbené stanoviště pod záštitou Vinařské asociace ČR, které zastoupilo vinařství s názvem Drápalovo slámové víno. Pan Oldřich Drápal přivezl na ochutnávku svá luxusní (nejen) slámová vína z osvědčených ale i neobvyklých odrůd, za které získal nejedno vinařské ocenění. Více o tomto vinařství najdete na www.drapalovoslamovevino.cz.
Dále se mezi vystavovatele významně zařadila farma s názvem Savana u Bouzova manželů Bohlinových (ASZ Přerov), kteří prodávali bio mošt a bio vajíčka ze své farmy v režimu regenerativního zemědělství, na kterém si velmi zakládají.
Velmi mě potěšil proaktivní přístup regionu ASZ Olomouc, do kterého nově vstoupily dvě farmy, z čehož jedna již měla zájem v pavilonu vystavovat. Jednalo se o Burdovu farmu, jež se věnuje zejména chovu hybridních pastevních prasat, ale také pěstování známé a oblíbené české byliny – kopřivy! A právě z natrhaných kopřiv pan Hala vyrobil a přivezl na prodej čerstvou limonádu, která byla mimochodem skvělá! Na jejich farmě si lidé mohou zakoupit jak kvalitní selečí maso, tak právě zajímavé a inovativní výrobky z kopřiv, jako je kopřivová šťáva nebo kopřivové extrakty do koktejlů a limonád.
Dalším stánkem, který přitahoval návštěvníky svými atraktivními výrobky, patřil manželům Přikrylovým a jejich Šnekům z Rybníčku (ASZ Vyškov). Zákazníci mohli ochutnat šnečí maso a zakoupit další šnečí delikatesy. Pro skvěle zpracovanou propagaci Šneků z Rybníčku se můžete inspirovat na jejich webu www.snecizrybnicku.cz.
Dalšími vystavovateli v pavilonu byli: Farma Jiřího Mišáka z ASZ Přerov s ukázkou rychle rostoucích dřevin, zejména japonského topolu, Zlatá farma (ASZ Olomouc), hospodářství Vojtěcha Krybuse (ASZ Přerov), který občerstvoval návštěvníky vynikajícím trhaným hovězím masem v pojízdném stánku, BIOFARMA DoRa (ASZ Třebíč) a Králičí farma Výšovice (AgroLapin s r. o.).
Bez propagačně-informačního stánku samotné Asociace by se pavilon rozhodně nemohl obejít a hned u vstupu si ho lidé mohli všimnout díky malé výstavce našich publikací. Lidé o činnost Asociace měli zájem a do tašky vkládali nejednu Selskou revui. Celkem jsme se na asociačním stánku vystřídali čtyři, a to Vlaďka Marianovská, Tomáš Zavadil, Anička Krkonošková a já jsem víkend zakončovala. Každý z nás má jiné postřehy, zážitky a nové podněty do hlavní kanceláře. Myslíme si, že výstava Flora Olomouc je mezi lidmi dlouhodobě velice oblíbená a díky ní se může Asociace i do budoucna více zviditelnit a proniknout tak do povědomí veřejnosti. Také chceme touto cestou poděkovat Romanu a Radce Koutkovým za pomoc, ochotu, skvělou organizaci a jejich neutuchající energii, kterou do celé akce vložili.
Speciální poděkování patří i všem pořadatelům výstavy Flory Olomouc za skvělou příležitost se výstavy účastnit a prestižně tak prezentovat farmy ASZ ČR. Velký dík patří zejména paní ředitelce Evě Fuglíčkové, manažerce projektu Zuzaně Chalupové a manažerce selských trhů Darině Juříčkové.
Karolína Mašková, hlavní kancelář ASZ ČR