Ukrajina zatím osela jarními plodinami o 25 až 30 procent méně plochy než loni

ČTK
Sdílejte článek
Ukrajina zatím osela jarními plodinami o 25 až 30 procent méně plochy než loni

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom dnes ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Solskyj také zdůraznil význam vývozu ukrajinského obilí přes Rumunsko, když ukrajinské přístavy blokuje Rusko. Export touto cestou se podle něj může za dva měsíce zkomplikovat kvůli vývozu nové úrody pšenice z Rumunska a Bulharska. Za alternativní cestu označil přístavy v Pobaltí.

„Setba pokračuje navzdory potížím spojeným především s logistikou,“ řekl Solskyj na tiskové konferenci. Dodal, že letošní osev nebyl tak kvalitní jako ten loňský a že se zmenšila osevní plocha kukuřice.

Na Ukrajině teď kvůli blokádě černomořských přístavů a problémům s infrastrukturou uvázlo téměř 25 milionů tun obilí, uvedl minulý týden zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Exportovatelný přebytek nyní podle ukrajinských úřadů činí 12 milionů tun obilí. Plná sila by mohla mít za následek nedostatek místa ve skladech během sklizně v červenci a srpnu, upozorňují analytici.

Solskyj zopakoval tvrzení, že Rusko Ukrajině během invaze krade obilí. Moskva to odmítá.

Podle původního pesimistického odhadu ukrajinského ministerstva zemědělství by letos mohlo být v zemi oseto 70 procent celkové osevní plochy.

Poradenská společnost APK-Inform na konci března odhadla, že vývoz obilovin z Ukrajiny by od července do června v sezoně 2022 až 2023 mohl klesnout o 32 procent a činit méně než 30 milionů tun. Z toho by deset milionů tun činila pšenice a 19 milionů tun kukuřice.

Přečteno: 483x