Vinařství vzniklo v roce 1991, kdy jej založil Václav Trpělka se svým zetěm Lubošem Oulehlou, a dnes obhospodařuje 30 hektarů vinic, což z něj dělá vinařství střední velikosti. Jako dědictví po předcích pokračují také v rostlinné produkci na dalších 55 hektarech půdy – pěstují hlavně hrách, kukuřici a pšenici. Hlavní činnost rodinného podniku je ale jasná – pěstování révy a produkce kvalitních suchých vín pomocí moderních technologií, ale hlavně poctivé práce a péče, kterou odměňují nejen zákazníci, ale také odborné poroty na mnoha soutěžích včetně Vinařství roku. Réva se pěstuje v rámci integrované produkce, prakticky by nebyl pro Oulehlovi větší problém přejít i na biorežim, ale vzhledem k související byrokracii a také propojení s rostlinnou výrobou zatím o přechodu neuvažují. Drtivá většina vín se až do pandemie prodávala prostřednictvím obchodníků a do restaurací hlavně v Brně a Praze, nedávno se ale museli více přeorientovat i na konečného zákazníka, a tak vznikl e-shop s víny.
Po prohlídce vinařství spojené samozřejmě s ochutnávkou výborných vín se zhruba třicítka členů ze všech jihomoravských regionů přesunula k dalšímu programu do nedalekého sklepu Na Vyhlídce, který je vybudován jako moderní zázemí pro různé vinařské akce přímo ve vinicích nad obcí. Tam měli další sedláci z kraje možnost blíže představit svou činnost a produkci – Sklenářovi, kteří hospodaří na okraji Brna, což jim přináší nemalé problémy s rozšiřováním zástavby na kvalitní půdu kolem města, pěstují hydroponicky různé druhy zeleniny, kterou také zčásti zpracovávají. Válkovi z Nosislavi zase dovezli ochutnat svá vynikající biovína, vinné mošty a želé. Nechyběli ani tři jihomoravští producenti mléčných výrobků – Farma Člupy z Vyškovska, kde manželé Šediví chovají ovce a krávy na pastvinách; další člen ASZ Vyškov Šimon Marák, který k mnoha svým dalším aktivitám přidal chov dojného skotu teprve nedávno a hned včetně zpracování mléka; a ohromný úspěch sklidila také členka brněnské asociace Veronika Kropáčková se svými sýry, a hlavně originálními dezerty.
V následné debatě pak přítomní sedláci neponechali příležitost promluvit s hejtmanem nevyužitou a vznesli řadu zajímavých podnětů, které budou rádi diskutovat i na pracovních setkáních s kompetentními zástupci kraje. Hejtman přislíbil zemědělcům podporu a vyjádřil zájem prezentovat jižní Moravu jako kraj, který má zájem se starat o životní prostředí a půdu, k čemuž mohou napomoci právě rodinné farmy. Zaujal jej také dotační program pro menší zemědělce, který mu představil předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek a který již funguje v Ústeckém, Plzeňském a Libereckém kraji a má potenciál pomoci k realizaci menších projektů vhodných právě pro sedláky. Ti hospodaří na více než třetině půdy, ale podpora ze strany státu tomu zatím příliš neodpovídá, ačkoliv i oni mohou zajistit velké množství potravin a distribuovat je lokálně ke svým zákazníkům.
Opět velmi děkujeme všem, co se na organizaci setkání podíleli – z regionální ASZ Brno za velkou pomoc zejména předsedovi Vlastimilu Buchtovi a Anně Smutné (zde speciální dík za úžasné koláče, které napekla na posezení a které můžete sami vyzkoušet podle receptu v loňském stolním kalendáři ASZ ČR). Velký dík patří samozřejmě Oulehlovým za skvělé přijetí ve vinařství, všem farmářům, kteří přijeli představit své aktivity a výrobky, a i všem ostatním účastníkům diskuse.