Hejtmanka Středočeského kraje: sedláci z rodinných farem mají svůj nezastupitelný přínos pro region

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek

Podporovat sedláky, kteří své okolí zásobují kvalitními potravinami, poskytují řadu služeb, aktivně spolupracují s obcemi a pozitivně ovlivňují životní prostředí, považuje hejtmanka Středočeského kraje za nutnost. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) pro hejtmanku Petru Peckovou a radní pro životní prostředí a zemědělství Janu Skopalíkovou zorganizovala v kraji návštěvu několika farem, jejímž cílem bylo přiblížit zástupkyním krajské samosprávy konkrétní příklady úspěšných hospodářství - rodinných farem, ale i možnost pro zemědělce vznést věcné podněty pro usnadnění podnikání ve Středočeském kraji. V průběhu setkání nás velmi potěšil velmi aktivní přístup a nekašírovaný zájem obou představitelek Středočeského kraje o to, s jakými každodenními problémy i přednostmi naši sedláci hospodaří.

Celodenní návštěvu jsme započali na Farmě Vraňany (ASZ Mělník), kde rodina Hančových hospodaří na téměř 300 ha pozemků. Hančovi se věnují pěstování jahod, zeleniny a sazenic jahodníku s přímým prodej na farmě. Jahody pěstují přírodní metodou na slámě, ale i jako jediní v ČR ve speciální stolní termínované technologii, která umožňuje sklizeň až 8 měsíců v roce. Hančovým se bez dotací podařilo vybudovat prosperující rodinný podnik, který v hlavní sezoně zaměstnává až 50 lidí. Farma z velké části zpracovává svoji produkci, disponuje moštárnou a krouhárnou a své produkty, ale i další široký sortiment regionálních a farmářských produktů prodává v nové moderní prodejně a zahradním centru. Mimo jiné mají Hančovi v areálu farmy dětský koutek a pořádají zde kulturní akce – například Slavnosti brambor a cibule či Dýňování ve Vraňanech, které v roce 2019 za víkend navštívilo přes 20 tisíc lidí. Velký rozhovor s manželi Hančovými přineseme v Selské revui č. 4/2022.

Další zastávka byla na Farmě Král (ASZ Kolín, Kutná Hora, Nymburk) v Břežanech u Českého Brodu, která hospodař na 380 hektarech půdy. Královi se zaměřují na rostlinnou výrobu (obilniny, řepka, sója, cukrová řepa, mák) a chov nosnic v halách na podestýlce, které vykrmují směsí vyrobenou z vlastní rostlinné produkce. Jejich vejce je možné zakoupit v menších obchodech po Praze, ale i ve vybraných pobočkách řetězce Kaufland a internetových obchodech. Kromě hlavní výroby poskytuje Farma Král zemědělské práce a služby a nově disponuje fotovoltaickými panely na střeše haly, která dodává „zelenou elektřinu“ pro chov nosnic.

Fotovoltaiku na střeše skladovací haly má i třetí navštívené hospodářství - Farma Semice (ASZ Kolín, Kutná Hora, Nymburk), která se nachází v úrodném Polabí kousek od Lysé nad Labem. Jan Procházka zde společně se svojí sestrou hospodaří na 160 ha pozemků, na nichž pěstují brambory a zeleninu (košťálová a kořenová zelenina, cibule, pór, ředkvičky) v integrované produkci. Jsou členy odbytového družstva LITOZEL. Pěstování zeleniny se však dle slov pana Procházky potýká se složitým odbytem, kdy některé obchodní řetězce, ale i internetové obchody od zemědělců vyžadují mnohdy nesplnitelné smluvní závazky. Dalším problémem je, a nejenom v zelinářství, nedostatek pracovních sil na farmách, který z velké části zajištují zahraniční pracovníci, zejména pak z Ukrajiny, jejichž zaměstnávání je komplikované z hlediska byrokracie i vízové povinnosti.

Poslední zastávkou bylo hospodářství Dvůr Havransko (ASZ Kolín, Kutná Hora, Nymburk), které bylo oceněno zlatou medailí ve čtvrtém ročníku programu ASZ ČR Pestrá krajina. Okolí statku působí ve zdejší intenzivně obhospodařované krajině Polabské nížiny jako oáza klidu obklopená romantickými pastvinami pro chov skotu plemene charolais. Procházkovi hospodaří na 252 hektarech zemědělské půdy. Z toho je 41 hektarů travních porostů a 211 hektarů orné půdy, kde pěstují pšenici, ječmen, mák, kukuřici a krmné pícniny. Velikost půdních bloků je menší než 30 hektarů a bloky jsou obklopeny remízky, dubovou a lipovou alejí i alejí naroubovaných starých odrůd hrušní. Celodenní „Tour po farmách“ byla zakončena příjemným pohoštěním a diskusí na slunném dvorku Dvoru Havransko.

Touto formou představení farem chceme nastínit místním samosprávám a politikům situaci menších farmářů, kteří si bezesporu zaslouží větší pozornost a podporu. Svým zemědělským podnikáním a pracovitostí pomáhají udržovat život na venkově a produkovat kvalitní lokální potraviny. Děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci tohoto setkání – všem farmám za zajímavé představení jejich hospodářství a za poskytnuté pohoštění se zakomponovanou vlastní produkcí. Samozřejmě děkujeme také paní hejtmance a paní radní pro zemědělství za projevený zájem a v neposlední řadě jsme také rádi za účast členů Asociace z regionů ASZ Kolín, Kutná Hora, Nymburk, ASZ Mělník, ASZ Příbram, ASZ Benešov, ASZ Praha a ASZ Beroun, Kladno.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Přečteno: 859x
Katalog farem