Pivo bude zdražovat. A razantně

Novinky.cz
Sdílejte článek
Pivo bude zdražovat. A razantně

Češi se musí připravit na další razantní zdražení piva. Potvrdili to v úterý představitelé Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSMP). Podle prezidenta svazu Michala Voldřicha se do ceny pro konzumenty promítnou vyšší náklady na energie a suroviny potřebné k výrobě piva, jako je slad a chmel.

„Potvrzuje se očekávání, že do června vzrostou ceny o deset procent,“ řekl Voldřich.

Většina pivovarů už zdražila v průběhu jara, půllitr plzeňského se běžně prodává okolo 50 korun a i nejlevnější piva v minipivovarech tuto cenu přesahují.

Další zdražení lze očekávat s koncem léta, kdy mnohým pivovarům jednak vyprší smlouvy s dodavateli energií, a budou tak muset přistoupit na méně výhodné tarify, a současně začnou vařit pivo ze surovin z letošní sklizně. 

Ty budou také citelně dražší, jelikož zemědělcům stouply vstupní náklady.
Jednou z nejvýznamnějších položek vedle energií a pohonných hmot jsou hnojiva. Podle šéfa ČMSMP proto zemědělci letos hnojili méně.

Pokud by navíc přetrvalo nynější sucho, byla by i úroda ječmene na slad a chmele výrazně menší, což by se do cen také promítlo. Celkově by mohla být sklizeň v porovnání s loňskem nižší až o třetinu.

Českomoravský svaz minipivovarů nechce odhadovat, o kolik by cena piva pro konečného spotřebitele mohla vzrůst. „Třeba cena sladu může stoupnout až dvojnásobně, z toho lze do jisté míry zdražení piva odvodit,“ řekl Voldřich.

Velké pivovary a ani Český svaz pivovarů a sladoven, který je sdružuje, očekávané ceny piva nekomentují a neprozrazují svou obchodní strategii. Neoficiálně ovšem i jejich představitelé připouštějí, že předpoklady ČMSMP jsou reálné.

Malé pivovary před energetickou krizí také zasáhly dopady pandemie koronaviru. Během ní skončilo zhruba třicet z celkem pěti set podniků.

Šéf svazu minipivovarů očekává, že na další minipivovary důsledky pandemie teprve dolehno

Autor: Miloš CihelkaPrávo

Přečteno: 629x